Politiek
KRO-NCRV

Wethouder Den Haag wil dat 30 km per uur de norm wordt

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Wethouder Den Haag wil dat 30 km per uur de norm wordt

Als het aan de wethouder mobiliteit in Den Haag ligt gaat de maximumsnelheid binnen de bebouwde kom naar dertig kilometer per uur. Dat zegt Robert van Asten van D66 in het NPO Radio 1-programma Spraakmakers. De wethouder vindt het een goed idee om 30 als uitgangspunt te nemen en vanuit daar te kijken welke wegen er binnen de gemeentegrenzen wél 50 km per uur kunnen worden.

Van Asten reageert hiermee op de oproep van de RAI Vereniging. De brancheorganisatie roept op tot deze snelheidsaanpassing omdat het de verkeersveiligheid zou verbeteren. Een derde van alle ongevallen met dodelijke afloop komt (mede) door een te hoge snelheid. Er komen steeds meer soorten gemotoriseerde en elektrische voertuigen in het verkeer. Ouderen blijven steeds langer mobiel wat voor meer gevaarlijke situaties zorgt.

Van Asten denkt dat dit voor Den Haag nog niet eens zoveel verandering hoeft te betekenen. Voor het grootste gedeelte van de wegen in 'zijn' gemeente geldt al een maximum snelheid van 30 km per uur. Daarnaast is Den Haag, met de omringende gemeente, bijna één grote stedelijke zone. Hierdoor zal alleen de invalsweg de Utrechtsebaan onder de loep moet worden genomen.

Snelheid moet passen bij de weg

Volgens verkeerspsycholoog Gerard Tertoolen moet er bij een aanpassing meer gebeuren dan alleen de verkeersborden van 50 naar 30 km per uur veranderen. Volgens hem zijn er veel verschillende wegen binnen de bebouwde kom, maar moet de straat waarover je rijdt passen bij de snelheid die wordt geëist.

Als een weg eruit ziet alsof je er lekker het gas open kan trekken, dan zullen mensen eerder geneigd zijn dit ook te doen. Op een dertig kilometer weg, moeten er volgens Tertoolen bijvoorbeeld drempels liggen en obstakels staan. Ook de bestrating is belangrijk. Zo nodigen klinkers in plaats van asfalt uit om langzamer te rijden. "Er zullen altijd mensen zijn die zich daar niet aan houden, maar daar kun je dan weer op handhaven."

Ster advertentie
Ster advertentie