Politiek
NOS

Verstoten FvD-kopstuk Robert Baljeu: 'Succes is Baudet naar z'n bol gestegen'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Verstoten FvD-kopstuk Robert Baljeu: 'Succes is Baudet naar z'n bol gestegen'

Na senatoren Dorien Rookmaker en Jeroen de Vries stapt ook voormalig FvD-kopstuk Robert Baljeu over naar de nieuwe partij van Henk Otten. Dat zegt het Provinciale Staten-lid in het NOS-radioprogramma Met het Oog op Morgen. "Ik heb 2,5 jaar op een goede manier samengewerkt met Otten. Ik heb er heel veel vertrouwen in", aldus Baljeu.

FvD-kopstuk Robert Baljeu: Succes is Baudet naar zijn hoofd gestegen

Baljeu maakte twee jaar lang deel uit van de top van Forum voor Democratie. In mei werd hij uit de Statenfractie in Noord-Holland gezet. Betaalde werkzaamheden die hij voor de partij deed, werden al eerder stopgezet. "Ik heb altijd alle bestuursvergaderingen bijgewoond en daarin ging het ook over de koers van de partij. Maar na de Provinciale Staten-verkiezingen op 20 maart is er iets gebeurd. Het succes van toen is hem naar z'n bol gestegen."

'Jammer'

FvD-leider Baudet zei gisteren dat hij het "jammer en moeilijk te begrijpen" vindt dat senatoren De Vries en Rookmaker overstappen naar de nieuwe Eerste Kamer-fractie van het geroyeerde lid Henk Otten.

"Ze zeggen dat het is om de koers, maar de koers is niet veranderd. Er is bij Forum voor Democratie alle ruimte voor discussie en meningsverschillen."

Angstcultuur en loyaliteitsspelletjes

Volgens Baljeu ging het tijdens bestuursvergaderingen niet alleen over de koers van de partij, maar ook over de leiderschapsstijl van Baudet. Het Statenlid meent dat het evenwicht verdween nadat Otten uit de partij werd gezet. "Otten was een mooi tegenwicht voor de boreale koers van Baudet en zijn geflirt met rechts. Hij kon Baudet in toom houden."

Baljeu denkt dat nog meer FvD-politici zullen volgen. Volgens hem heerst er een angstcultuur binnen de politieke partij. "Ik bemerk dat Baudet voortdurend bang is dat hij de controle over de partij kwijtraakt. Hij is daardoor allerlei loyaliteitstestjes aan het doen en dat vinden mensen heel erg vermoeiend. Dat is natuurlijk geen leiderschapsstijl waarbij je mensen motiveert. Het is meer een soort angstcultuur die mensen wordt ingegeven."

Ster advertentie
Ster advertentie