Politiek

Nijboer (PvdA) over formatie: 'Nog niet van overtuigd dat we er echt uitkomen'

BNNVARA
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Nijboer (PvdA) over formatie: 'Nog niet van overtuigd dat we er echt uitkomen'

Jesse Klaver en Lilianne Ploumen zien het helemaal zitten: samen optrekken om het linkse geluid te laten horen aan de formatietafel. Of de leden van GroenLinks en PvdA het eens zijn met hun lijsttrekkers, is echter geen gegeven. Samenwerken met Rutte doet pijn. Morgen komen de leden samen om een kritische discussie te voeren. Gaat dit linkse huwelijk het dit keer wel redden? In De Nieuws BV blikken Patrick Lodiers en politiek duider Peter Kee met Tweede Kamerleden Corinne Ellemeet (GroenLinks) en Henk Nijboer (PvdA) vooruit op de ledencongressen die de linkse partijen morgen organiseren.

“Deze vorm van samenwerken was voor mijn wel een verrassing”, zegt Kee. Hij vraagt zich hardop af of het dit keer wel gaat lukken, aangezien de pogingen tot samenwerken op links meestal op niks uitdraaien. En dan heb je Rutte nog: “Beide partijen steunden een motie van wantrouwen tegen Rutte tijdens de nacht van Rutte.”

Mastodonten en bekende leden uit de PvdA hebben ook kritiek: “Hans Spekman, Adri Duivesteijn, Reshma Roopram, om maar wat te noemen. Ze geven aan dat de linkse samenwerking geforceerd voelt door Rutte en Kaag, hebben kritiek op Rutte en willen geen samenwerking door de strot geduwd krijgen”, aldus Peter Kee.

De linkse wolk

Daarbij is het de vraag of deze samenwerking de formatie echt verder gaat helpen. Kee: “De rechtse partijen geven aan dat hen iets anders is beloofd. Namelijk, een samenvoeging van de Haagse fracties. Dat is nu nog niet het geval.” Deze houding van de ‘linkse wolk’ schiet in het verkeerde keelgat van het ‘rechtse blok’.

Toch hebben Ellemeet en Nijboer er alle vertrouwen in dat de leden van GroenLinks en PvdA de samenwerking gaan steunen. Nijboer zegt: “Rechts heeft geprobeerd ons uit elkaar te spelen, maar dat laten we niet gebeuren”. Toch geven de Kamerleden aan dat ze niet zomaar gaan formeren. “Wij willen alleen een kabinet instappen als we de inhoudelijke agenda verder krijgen", zegt Ellemeet. “Het is van groot belang om een kritisch gesprek te voeren met je leden voordat je echt zo’n stap zet”. Nijboer: “Ik ben er nog niet van overtuigd dat we er aan de formatietafel echt uit gaan komen met alle partijen.”

Liever niet met Rutte

De PvdA-leden geven aan niet mega blij te zijn met het idee om Rutte in het zadel te houden. Ook Nijboer had dat liever anders gezien: “Wij moeten niks. Liever zitten we niet niet met Rutte, liever niet met de VVD, maar zij hebben nu eenmaal de verkiezingen gewonnen.” Ellemeet en Nijboer hopen op deze manier, ondanks Rutte, toch wat te bereiken. Nijboer: “Ik denk dat het niet goed is voor Nederland om een rechts kabinet te hebben. Het vorige kabinet was niet succesvol. Het was stilstand en achteruitgang.”

Henk Nijboer noemt de rechtse partijen hooghartig. Ellemeet hoopt dat er toch wat beweging inkomt: “Laten we als volwassen politici met elkaar het gesprek aangaan, want dit duurt al gênant lang”.

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie