Politiek
NOS

Premier Rutte verlaat politiek met grote vriendschap: 'Volgens mij zijn we het met elkaar eens'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Premier Rutte verlaat politiek met grote vriendschap: 'Volgens mij zijn we het met elkaar eens'

Voor demissionair premier Rutte is dit zijn dertiende Prinsjesdag als regeringsleider. Naar alle waarschijnlijkheid is het ook zijn allerlaatste, ervan uitgaande dat er volgend jaar op Prinsjesdag een nieuwe premier is. Haagse verslaggever Wilma Borgman sprak met Rutte in NOS Met het Oog op Morgen.

Toch wil Rutte er nog niet aan denken dat dit alweer zijn laatste Prinsjesdag kan zijn. "Het duurt ook nog een tijd voordat het kabinet weg is. We hebben pas over een paar maanden verkiezingen en dan heb je nog een hele lange formatie. Dat kan zomaar in 2024 zijn. Daarom ben ik nog steeds heel erg bezig met mijn werk. Dus ik heb geen melancholiek gevoel bij deze dag. Dan zou ik het echt moeten veinzen."

Of Rutte de mensen om zich heen gaat missen, die goed voor hem zorgen? "Stopt dat?", vraagt de premier zich hardop af. "Dan ga ik door, want dit is een ramp. Dat heb ik nooit als consequentie gerealiseerd. Ik bel meteen Dilan Yeşilgöz op dat ik toch zelf lijsttrekker word. Want als dit het gevolg is, dan kan het niet", grapt Rutte.

Vriendenkring

Volgens Borgman hebben veel mensen het beeld van Rutte dat Den Haag zijn leven is. "Daar praten veel mensen elkaar over na", zegt Rutte daarover. "Ik vind het een waanzinnig mooie baan. Ik vind jullie en mijn collega's leuk. Maar ik heb gelukkig ook een vriendenkring buiten de politiek en hobby's buiten de politiek. Anders wordt het wel heel zielig. Dan is het zo van: die Rutte kan alleen maar in dat coconnetje bestaan. Nee, zo zielig is het niet."

Dat wil niet zeggen dat Rutte debatten gaat missen. "Ik mis ze nu al met Alexander Pechtold, want die is al weg. Maar ik ga ze ook missen met Geert Wilders, omdat dat gewoon leuke debatten zijn. Hij kan incasseren en ik kan dat geloof ik ook. Dus als je ten koste van de ander een grap kan maken, dan hebben we er allebei lol in. Dat zijn altijd mooie momenten in debatten. Vijftig moties van wantrouwen dacht ik alleen al van Wilders. Maar geen enkele aangenomen, dus dat is ook wel treurig."

Terugkijkend op zijn periode in de politiek, weet Rutte nog dat hij een moeilijke start had bij de VVD. "De VVD heeft mij toen de steun gegeven in de strijd met Rita Verdonk. Ik had dat niet verwacht die avond, maar ik haalde net meer stemmen dan zij. Ik had een briljante verliesspeech en een zwakke overwinningsspeech. Ik heb de overwinningsspeech moeten uitspreken. Daar was ik natuurlijk heel blij mee. Maar het was geen geweldig verhaal."

Vertrouwen

Ook daarna had Rutte het niet altijd makkelijk, maar de VVD bleef vertrouwen in hem houden. "Dat is dus ook het bewijs dat zo'n partij bereid is te zeggen: we zien het nog met die vogel zitten. Volgens mij moeten andere partijen dat ook doen en niet zoals nu iedere drie of vier jaar wisselen. Dat is wel iets waardoor de VVD er sterk voor staat, ook nu weer. Ik ben een beetje zuinig als mensen bereid zijn om het leiderschap op te pakken. Accepteer dan ook dat het niet meteen goed gaat en dat ze fouten maken."

Rutte heeft nog steeds het gevoel dat dit het juiste moment is om ermee te stoppen. "Volgens mij zijn we het met elkaar eens, Nederland en ik. Dat doen we met grote vriendschap is mijn gevoel. Maar het is niet zo dat ik nu meteen wil stoppen. Dus ik vind het ook weer mooi dat het in het Nederlands systeem nog even duurt voordat je echt weg bent. Maar ik zie er ook wel weer naar uit om daarna hele andere dingen te gaan doen."

oog rutte

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie