Jesse Klaver: nog voor de zomer regeerakkoord op hoofdlijnen mét GroenLinks
- Nieuws
- Jesse Klaver: nog voor de zomer regeerakkoord op hoofdlijnen mét GroenLinks
Nog voor de zomer een regeerakkoord op hoofdlijnen en dan mét GroenLinks erbij. Dat is het streven van GroenLinks-lijsttrekker Jesse Klaver. Zijn partij is er klaar voor om straks mee te regeren, stelt hij in 1 op 1. "Als GroenLinksers één ding willen, dan is dat we in een volgende regering zitten en daar gaan we alles aan doen."
Video niet beschikbaar
Formatie
Op de vraag van Sven Kockelmann in hoeverre GroenLinks bij een formatie met bijvoorbeeld de VVD en het CDA zich inschikkelijker zal op stellen dan vier jaar geleden, draait Klaver er niet om heen. Wat hem betreft zal GroenLinks zal bij eventuele besprekingen over een nieuw kabinet de hakken niet direct in het zand zetten als het gaat om hun twee 'kernpunten': migratie en klimaat.
"Volgens mij verandert iedereen überhaupt en is de situatie ook veranderd in de wereld. En we zitten in een enorme coronacrisis. Dat betekent dat we anders dan veel andere formaties in het verleden heel snel een nieuw kabinet moeten vormen. En dat betekent voor de zomer. En dat betekent dat we heel snel op hoofdlijnen en met vertrouwen in elkaar tot een akkoord moeten komen."
Elkaar vasthouden
Met zoveel mogelijk progressieve partijen in "een brede coalitie" als het ligt aan Klaver. Dus GroenLinks is bereid om meer water bij de wijn te doen dan vier jaar geleden in het landsbelang?, wil Sven vervolgens weten. "Nee, we moeten sowieso met elkaar samenwerken. Maar ik denk wel dat we het beste resultaat bereiken als de linkse en de progressieve partijen met elkaar samenwerken, elkaar vasthouden.
Nu het CDA en VVD duidelijk hebben gemaakt samenwerking met Forum voor Democratie en de PVV uit te sluiten, blijven er voor 'rechts' weinig regeeropties over, vervolgt Klaver. En dan is het juist zaak dat de linkerflank van het politieke spectrum de krachten bundelt, benadrukt hij. "Linkse en progressieve partijen moeten zich dus niet uit elkaar laten spelen. Als we dat voor elkaar krijgen, dan weten we ook meer binnen te kunnen halen op migratie en meer op klimaat."
'Maakt u zich geen zorgen'
Kom verder niet aan bij Klaver met de suggestie dat GroenLinks-leider zijn partij onvoldoende onder controle heeft als het gaat om eventuele kabinetsdeelname. Vier jaar geleden liep GroenLinks immers van tafel bij de formatie om vervolgens het etiket in de media opgeplakt te krijgen van een partij die uiteindelijk nogal weerbarstig en opstandig is.
Volgens Klaver is dat een beeld waarin de werkelijkheid wordt verdraaid. "Dat is een spin." En dan vooral een frame van de middenpartijen zoals Christen-Unie en D66 en van rechts zoals het CDA en de VVD, stelt Klaver. "Maakt u zich geen zorgen: als GroenLinksers één ding willen is dat we in een volgende regering zitten en daar gaan we alles aan doen. En daarom moeten we eerst deze laatste week van de verkiezingen door komen en ervoor zorgen dat we dat zo goed mogelijk doen."
Indianenverhaal van De Telegraaf
Met verbazing heeft Klaver ook kennis genomen van het nieuws van vanochtend in De Telegraaf waarin wordt gesteld dat GroenLinks met de collectezak bij de achterban langs moet om geld op te halen voor een advertentie-offensief in alle grote kranten in de laatste campagneweek. Dat zijn partij op zwart zaad zit en daarom nu hun leden via de mail om geld vraagt, is een indianenverhaal van de grootste krant van Nederland, bezweert Klaver. "De Telegraaf weet er altijd een kwinkslag aan te geven. We doen al jaren aan fundraising op deze manier. Dat werkt als een malle. Dit is hoe wij campagne voeren."
Houtige biomassa
In dezelfde Telegraaf kreeg GroenLinks nog een andere brandende kwestie ingepeperd: de bouw van biomassacentrales om de klimaatdoelen van Parijs te helpen realiseren. De Amsterdamse GroenLinks-wethouder Marieke van Doorninck piekert er niet over te stoppen met het opstoken van gekapte bossen in de centrale van AEB in Amsterdam. Evenmin neemt ze stelling tegen de bouw van ’s lands grootste biomassacentrale bij Diemen, die Amsterdamse wijken moet gaan verwarmen. Daarmee negeert het gemeentebestuur van de hoofdstad dus de oproep van haar Groenlinks-leider om onder meer in Nieuwsuur om te kappen met houtige biomassa als 'groene' energiebron.
Bij 1 op 1 reageert Klaver verrast op het besluit van zijn partijgenoot en Amsterdamse stadsbestuurder Van Doorninck die stoïcijns de 'groene' zegeningen blijft tellen van energie-opwekking uit biomassacentrales. Tijdens het vraaggesprek met Sven Kockelmann last Klaver zelfs een leespauze hier voor in. Om vervolgens uit te leggen dat "het iets genuanceerder" ligt dan dan het wordt voorgespiegeld in de De Telegraaf.
Bossen opstoken uit den boze
Volgens Klaver stelt GroenLinks twee duidelijke voorwaarden rond biomassa. Ten eerste mogen er geen nieuwe centrales worden gebouwd en geen nieuwe subsidiebeschikkingen worden afgegeven. Ten tweede moet er scherp worden gelet bij bestaande beschikkingen: welke biomassacentrales zijn écht nodig zijn om huizen te verwarmen en welke niet. Is dat inderdaad niet het geval, dan moeten die huizen zo snel mogelijk af van deze energie, beklemtoont Klaver. En dat geldt dus ook voor Amsterdam. "Bossen opstoken in biomassacentrales is uit den boze, op welke plek dan ook."
Klaver (GL): nog voor de zomer regeerakkoord op hoofdlijnen met GL
Sven Kockelmann interviewt lijsttrekkers
In aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen interviewt Sven Kockelmann dagelijks één van de lijsttrekkers. Te midden van alle verkiezingsdebatten duikt hij in een 1 op 1-gesprek grondig in op de inhoud. Van Richard de Mos van Code Oranje tot Mark Rutte van de VVD, ze komen langs in 1 op 1.