Politiek
NOS

De prijs van de macht: Mark Rutte en de VVD

  1. Nieuwschevron right
  2. De prijs van de macht: Mark Rutte en de VVD

Ruim twintig jaar volgt politiek verslaggever Wilma Borgman de VVD al. Tien jaar daarvan was de partij de grootste en was Mark Rutte de premier. In het boek De prijs van de macht - Mark Rutte en de VVD analyseert ze wat die jaren hebben opgeleverd en gekost.

De VVD wordt gemaakt door mensen die niet vaak in de spotlight staan, vertelt Borgman in Met het Oog op Morgen. "De voorzitters zijn enorm belangrijk. Maar ik weet niet of jij Christianne van der Wal, die de afgelopen jaren voorzitter was ooit hebt gezien."

Toch is de functie niet onbelangrijk. "Zij timmeren het podium waar de leider op kan schitteren. Ze blijven vaak buiten beeld, maar in mijn boek spreek ik ze bijna allemaal. Behalve Henry Keizer, want die is een paar jaar geleden overleden."

Bekijk hier het gesprek met Wilma Borgman

'Dat nooit meer'

Wat nog altijd een nasleep heeft op de partij is de periode waarin Rita Verdonk en Mark Rutte samen streden om het lijsttrekkerschap. "Dat heeft de partij een collectief bewustzijn gegeven van 'dat nooit meer'. Nooit meer die diepe verdeeldheid waardoor kiezers en leden massaal wegliepen."

Maar het zorgt er ook voor dat niemand naar buiten toe herrie wil of mag schoppen. "De eenheid is belangrijk bij de VVD. Ook voor de fractie in de Tweede Kamer. De afgelopen jaren hebben die nauwelijks een mening mogen ventileren. Met als gevolg dat de fractie heel kleurloos is."

Succes

Hoewel het een 'kleurloze fractie' is, bleek het imago van Mark Rutte de afgelopen jaren genoeg om de partij naar de toppositie te brengen. "Ze zijn altijd gebleven. Ook bij een gebrek aan een alternatief. Van het CDA is weinig over en voor veel rechtse kiezers zijn PVV en FvD te extreem."

Toch zou het volgens Borgman zomaar eens het laatste kabinet-Rutte kunnen zijn. "Hij zal het zelf niet zeggen, want als je zegt dat je weg wilt gaan, ben je eigenlijk al weg. Maar ik spreek met mensen dichtbij hem die zeggen dat hij daar zelf ook mee bezig is. Elke politicus komt een keer aan zijn houdbaarheid."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie