Politiek
WNL

Gas uit Groningen halen om staatskas te spekken 'is een fataal motief'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Gas uit Groningen halen om staatskas te spekken 'is een fataal motief'

Er gaan steeds meer geluiden op om gas te winnen in Groningen om de staatskas te vullen. Commissaris van de Koning in Groningen René Paas maakt zich er kwaad om. "Ik snap dat het vreselijk is om afhankelijk te zijn van gas van Poetin, maar Gronings gas is op geen enkele manier een gemakkelijke oplossing en het zal ook geen groot verschil maken in de energieprijzen", zegt bij bij het WNL-programma Sven op 1: Zomereditie.

Volgens Paas is er één zaak waar deskundigen het over eens zijn en dat is dat het winnen van gas financieel weinig soelaas biedt. "Mensen moeten zich realiseren dat de gasprijs tot stand komt op een wereldmarkt en een Europese markt. Gronings gas, ook als je maximaal zou winnen, is echt te weinig om op die prijs serieus verschil te maken."

Als de prijs voor gas verdubbeld, of erger: verdrievoudigd, dan kan Gronings gas een "centenkwestie" zijn, vertelt de Commissaris van de Koning. "Dat is een druppel op de gloeiende plaat."

Staatskas spekken

Gronings gas winnen, om vervolgens met die verdiensten armoede te bestrijden noemt Paas een "fataal motief". Hij legt uit: "Daar word ik hartstikke kwaad van. Er zijn tal van andere kranen waar de Staat aan kan draaien."

Als de overheid meer uitgeeft dan er binnenkomt moet de Staat volgens Paas gewoon "de tering naar de nering zetten" en niet bij de Groningers aankloppen. Paas benadrukt nog maar eens dat het besluit om de gaskraan dicht te draaien geen keuze uit luxe was. "Het gaat om de veiligheid van Groningers."

Paas vervolgt: "De Staat moet niet eens de verdenking op zich willen laden dat het hier gaat over geld. Mocht het ooit gebeuren dat mensen hun huizen niet meer warm kunnen stoken, dan zijn ook Groningers voor reden vatbaar." In dat geval moet de Staat in de ogen van Paas ook alles wat het oplevert in Groningen achterlaten. "Want niemand moet ooit denken dat het ze om het geld te doen is."

Commissaris van de Koning in Groningen René Paas (15 augustus 2022) - Sven op 1

Luister Sven in je favoriete podcast-app

Wil je Sven op 1 iedere dag in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de Sven op 1 podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie