Politiek
VPRO

Autoritaire leiders weten wel raad met het coronavirus

foto: Xie Huanchi / AFPfoto: Xie Huanchi / AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Autoritaire leiders weten wel raad met het coronavirus

Grote bijeenkomsten vormen natuurlijk een gezondheidsrisico, maar is dat de werkelijke reden dat een aantal landen zeer gretig is met het verbod erop? En, hoe zit het met leiders hier in Europa, wordt voor hen het Chinese voorbeeld misschien ook aantrekkelijk? Casper Thomas, auteur van het boek De autoritaire verleiding, vertelt erover in Bureau Buitenland.

Wordt de corona-pandemie misbruikt door autoritaire leiders?

Rusland en China zijn openlijk trots op hun autoritaire model: het zou het beste voorbeeld zijn om de uitbraak van het virus in te dammen. Casper Thomas: "Een noodtoestand is een ideale dekmantel voor leiders met autoritaire neigingen. Zo kunnen ze plannetjes die ze toch al hadden, gaan doorvoeren. Je moet als beschouwer, journalist of burger dus scherp blijven: welke maatregelen zijn echt coronamaatregelen, en welke worden gebruikt om hun eigen macht te verstevigen?"

Handelen autoritaire regimes beter?

Landen met een autoritair model willen graag laten zien dat ze heel goed bezig zijn met het aanpakken van corona. Maar volgens Casper Thomas is het misschien wel handig als een autoritaire leider een stad snel in lockdown kan zetten om de verspreiding van een virus te voorkomen. Maar zijn ander zaken veel belangrijker: een goed voorbereid en rekbaar zorgsysteem en open communicatie.

"Eén van de allerbelangrijkste dingen in zo’n crisis is het vrij kunnen verspreiden van informatie: experts die zich kunnen uitspreken. En dat is nou precies hetgeen wat je in landen met een autoritaire politiek niet hebt."

Quote

De verspreiding van een virus kan veel langer doorwoekeren als er niet openlijk over wordt gecommuniceerd

Casper Thomas, journalist

Blijf kritisch

Het is volgens Casper Thomas een terechte waarschuwing. We moeten op de autoritaire types blijven letten. Want vooral landen met al een autoritair regime kunnen dit virus aangrijpen om iets heel anders te bewerkstelligen.

Casper Thomas spreekt in Bureau Buitenland over dictatoriale regimes en het coronavirus.

Meer verhalen over en uit het buitenland?

In VPRO's Bureau Buitenland zijn dagelijks tussen 19.00 en 19.30 uur diverse, diepgravende en verrassende geluiden over en uit het buitenland. Luister hier alle afleveringen.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of entertainment; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie