Politiek
NOS

Het kabinet zit er nog, beraad over asiel gaat vandaag verder

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Het kabinet zit er nog, beraad over asiel gaat vandaag verder

Het kabinet zit er nog. Vandaag wordt er verder gesproken over maatregelen om de instroom van asielzoekers te beperken. Dat is de uitkomst van het nachtelijk overleg in de top van het kabinet. De gesprekken over asiel verliepen deze week in een crisisachtige sfeer. De VVD was volgens de ChristenUnie over een rode lijn gegaan met een beperking voor na-reizigers. Gisteravond was de sfeer anders, hoorde politiek verslaggever Marc Hamer onder anderen van D66 leider Sigrid Kaag.

Video niet beschikbaar

Het is de wens van de VVD om een beperking op te leggen voor gezinshereniging aan toekomstige vluchtelingen. Er lagen meerdere varianten op tafel. De eerste variant was dat de beperkende maatregel eerst juridisch zou worden uitgezocht voordat deze wordt ingevoerd. Een tweede variant was dat de Tweede Kamerfracties van VVD en CDA de beperking in een initiatiefwet zouden vastleggen, waarna er door de Kamer gestemd kon worden. Beide varianten werden afgewezen door de D66 en de CU. Vandaag wordt er een nieuwe variant besproken, de inhoud is nog niet bekend.

"We hebben goede gesprekken maar je bent er pas uit wanneer het afgerond is"

Bronnen melden dat premier Rutte zijn excuses heeft aangeboden tegenover de andere drie partijen voor zijn opstelling tijdens het overleg. Na afloop van het crisisoverleg wilde Rutte niet veel zeggen. "Vanavond was een stap in een proces van stappen", vertelde premier Mark Rutte. Tijdens de wekelijkse persconferentie zal hij er ook niets over zeggen. De onderhandelingen gaan daarna verder. "We hebben goede gesprekken maar je bent er pas uit wanneer het afgerond is", legde vicepremier Sigrid Kaag uit. "Er ligt al een krachtig pakket maar je moet er met zijn vieren uitkomen".

Volgens de deelnemers zijn er genoeg redenen om door te praten. "Als we zouden denken dat we er niet uit zouden komen dan zouden we er geen tijd aan besteden", zei staatssecretaris voor Asielzaken Eric van der Burg (VVD). CDA-Minister Hugo de Jonge is hoopvol. "Ik heb het gevoel dat we met de vier partijen de verantwoordelijkheid voelen om eruit te komen."

Den haag

Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!

Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.

Meld je hier aan

Ster advertentie
Ster advertentie