Binnenland
NOSNTR

Kabinet wil gezinshereniging voor statushouders mogelijk uitstellen

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Kabinet wil gezinshereniging voor statushouders mogelijk uitstellen

Het kabinet spreekt vandaag over maatregelen om de asielinstroom te beperken, ze denken aan mogelijkheden op het gebied van gezinshereniging en nareizigers. Zo zou er gesproken worden over het uitstellen van gezinshereniging tot een statushouder een woning toegewezen heeft gekregen.

Kabinet wil gezinshereniging voor statushouders mogelijk uitstellen

“Dat kan niet”, zegt asieladvocaat Corien Ullersma in Nieuws en Co. “Simpelweg omdat de wetgeving dit verbiedt.”

Wetgeving

“Het is Europese wetgeving, maar die geldt ook onverkort in Nederland. Daar staat letterlijk in dat je huisvesting niet mag eisen van een vluchteling, voordat gezinshereniging mogelijk mag worden gemaakt.”

Kabinet

Waarom ziet de overheid dit dan toch als optie? “Het is meteen duidelijk dat het niet kan, dus waarom verdoe je jouw tijd daarmee? Ik denk dat het erin zit, omdat asiel altijd al een politiek beladen onderwerp is, er is altijd veel aandacht voor. En de wens is altijd: het moet minder, het moet zo min mogelijk zijn. Dat vind ik gevaarlijk, want daar zit het probleem helemaal niet.”

“De instroom is niet bijzonder hoog, asielzoekers zijn maar een klein deel van de migranten naar Nederland. Doordat je dat zegt, lijkt het alsof dat wel het probleem is. Daardoor wordt het draagvlak ook aangetast, maar op basis van onjuiste gegevens en dat vind ik een hele gevaarlijk en onjuiste ontwikkeling.”

Beleid

“Het is geen asielcrisis, het is een beleidscrisis. Iedereen die iets weet van dit gebied heeft dit zien aankomen. Het is echt een capaciteitsprobleem, wat voorzienbaar ook veroorzaakt is. Daar zit het probleem: dat je capaciteit heel snel afgeschaald, weet je dat er op een gegeven moment een tekort komt. Het escaleert enorm, dus daar zit echt het probleem.”

Oplossing

“Het is nu zo groot en bijna onbeheersbaar. En je moet, en daar ben ik geen expert in, die crisis zien op te lossen. Als dat gelukt is, hoop ik dat er eens serieus nagedacht wordt in de toekomst: hoe kunnen we dit voorkomen? Want dit is een situatie die je nooit meer wil hebben.”

NC gezinshereniging

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie