Politiek
BNNVARA

100 dagen Rutte IV: 'Alles is anders'

foto: Wikimedia Commons Noehtahir
  1. Nieuwschevron right
  2. 100 dagen Rutte IV: 'Alles is anders'

Het vierde kabinet van Mark Rutte werd precies 100 dagen geleden geïnstalleerd. In die tijd heeft het kabinet meteen veel voor de kiezen gekregen. Wat brengt de voorjaarsnota met zich mee en hoe gaat het met de nieuwe bestuurscultuur? Sandrine Thelosen, politiek redacteur bij De Nieuws BV evalueert vandaag bij Vroeg! de eerste 100 dagen van Rutte IV.

"Alles is anders." Zo omschrijft Thelosen de eerste 100 dagen van Rutte IV. Volgens haar typeert dat het beste waar het kabinet nu voor staat. Alle gemaakte plannen konden van tafel toen de oorlog in Oekraïne uitbrak en dit is ook sterk te merken in de voorjaarsnota.

Voorjaarsnota

Het evaluatiemoment van de lopende begroting is aangebroken. Hier worden de financiële meevallers en tegenvallers alvast bekeken. Thelosen maakt een korte schets van de huidige stand: de koopkracht is gedaald en de energieprijzen zijn flink gestegen. Hier heeft de oorlog ook invloed op. Het opvangen van vluchtelingen kost veel geld en de burgers merken dat de producten in de supermarkt duurder zijn geworden. Hierdoor overheersen de tegenvallers op de voorjaarsnota.

Er moet ergens bezuinigd worden om meer geld vrij te maken. "Er zijn verschillende opties", vertelt Thelosen. Het geld kan uit een ander potje gehaald worden, waardoor er dus op dat potje bezuinigd wordt. Er kan meer belasting gevraagd geworden, of ze kunnen kiezen voor het laten oplopen van de staatsschuld. "Maar minister Kaag heeft al gezegd dat ze binnen deze begroting naar oplossingen wil kijken." Volgens Thelosen is het de komende weken afwachten of dat minister Kaag ook zal lukken.

Bestuurscultuur

"Alles moest meer open en transparant zijn. Iets heel concreets dat ze hebben afgesproken is dat er geen coalitieoverleg meer zou zijn." Er moest een nieuwe bestuurscultuur komen na het aftreden van Rutte III. Thelosen heeft vorige week nog vragen kunnen stellen aan Rutte over de nieuwe bestuurscultuur. "Voor zover ik het begrijp is zijn rol dus dat hij ervoor moet zorgen dat het kabinet goed opvolging geeft aan al die plannen", vertelt ze. De eigen verantwoordelijkheid van Rutte ontbrak echter nog een beetje volgens Thelosen.

De afgelopen 100 dagen is de bestuurscultuur wel merkbare verandering doorgaan. Bijvoorbeeld wanneer een beslissing genomen wordt, worden ook de opties waarvoor niet gekozen is gepresenteerd. Maar bestuurscultuur is niet iets wat afgerond kan worden of zomaar klaar is wanneer de doelen zijn bereikt. "Een bestuurscultuur is iets waaraan je moet blijven werken", zegt Thelosen.

Luister het hele gesprek terug in de podcast.

20-4 100 dagen Rutte IV, wat is de tussenstand?

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie