Toeslagenaffaire blijft donkere wolk boven het Binnenhof: 'Het is tijd voor meer transparantie'
- Nieuws
- Toeslagenaffaire blijft donkere wolk boven het Binnenhof: 'Het is tijd voor meer transparantie'
Het Openbaar Ministerie gaat de Belastingdienst en zijn ambtenaren niet strafrechtelijk onderzoeken in verband met de Toeslagenaffaire. Justitie meldt donderdag dat het "na een zorgvuldige beoordeling van feiten en omstandigheden" niet tot een strafrechtelijke verdenking komt. Toch blijft een donkere wolk boven het Binnenhof hangen. Wat zou echt recht doen aan burgers?
Video niet beschikbaar
De Toeslagenaffaire draait om duizenden ouders die door de Belastingdienst vanaf 2012 ten onrechte zijn beschuldigd van fraude met kinderopvangtoeslag. In totaal raakten tienduizenden ouders hun toeslag kwijt of moesten ze uitbetaalde bedragen terugbetalen.
Vorige maand bracht een parlementaire onderzoekscommissie onder leiding van CDA-Kamerlid Chris van Dam een vernietigend oordeel uit over de rol van het kabinet, de Tweede Kamer, de Belastingdienst en de Raad van State in de affaire.
Gedupeerden willen gerechtigheid
Alle slachtoffers – ongeacht de financiële schade die ze hebben geleden – krijgen binnen vier maanden een compensatie van 30.000 euro. Maar gedupeerden willen meer. ''Ik heb nog nooit zoiets gezien in Nederland. Dat drie organen die vanuit de geschiedenis worden geroemd alle drie ernstige fouten hebben gemaakt. Juridisch kun je zelfs spreken van wettelijk onrecht'', zegt rechtsgeleerde van de Universiteit Leiden Afshin Ellian in WNL op Zaterdag op NPO Radio 1. Maar of die juridische gerechtigheid daadwerkelijkheid behaald kan worden, betwijfelt Ellian.
''Er is geen partij in Den Haag die zegt: laat het maar gaan, het is prima zo'', zegt politiek journalist van EenVandaag Marloes Lemsom. Daarmee geeft Lemsom aan dat de Toeslagenaffaire en het vernietigende rapport een slepende kwestie blijft. ''Het is tijd voor meer transparantie.''
Moeilijk om een schuldige aan te wijzen
Volgens Ellian is het erg moeilijk om één schuldige aan te wijzen in de gehele affaire. Kritische PvdA-leden willen dat partijleider Lodewijk Asscher zijn biezen pakt vanwege zijn rol destijds. Een motie waarin het vertrouwen in Asscher wordt opgezegd heeft honderd steunbetuigingen gekregen.
''Ik denk niet dat Asscher meer schuldig is dan andere bewindslieden, maar hij heeft wel heel duidelijk een probleem'', zegt Ellian. ''Achteraf heeft iedereen spijt dat ze de signalen van burgers niet serieus hebben genomen.''
Download de NPO Radio 1-app
Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.