Politiek
AVROTROS

Vroegtijdige val van een kabinet levert premiers gemiddeld kiezerswinst op

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Vroegtijdige val van een kabinet levert premiers gemiddeld kiezerswinst op

Wanneer een kabinet valt, kan dat zo’n vijf procent electorale winst opleveren voor de partij die de premier levert. Dat zegt universitair hoofddocent Politieke Communicatie dr. Mariken van der Velden in dr Kelder en Co. Maar het heeft nadelige effecten op de democratie als geheel.

dr. Mariken van der Velden over de kabinetsval

Video niet beschikbaar

Afgelopen vrijdag liet demissionair premier Mark Rutte zijn kabinet vallen. Asiel bleek het breekpunt. Persoonlijk valt het hem zwaar, zo gaf hij in zijn persconferentie te kennen. Uit onderzoek blijkt dat een vroegtijdige val van het kabinet extra kiezers oplevert voor de partij die de premier levert. “Ongeveer vijf procent van de kiezers kunnen ze daarmee winnen.”

Nadelen

Er kleven echter ook nadelen aan, weet Van der Velden. Het zorgt er namelijk voor dat de partijen binnen dat kabinet zich minder op elkaar gaan oriënteren. “Waar voorheen waarschijnlijk VVD en CDA thematisch dichter bij elkaar lagen, zorgt zo’n ruzie ervoor dat je in nieuwe verkiezingen andere thema’s gaat benoemen in je campagne. Waardoor je verder uit elkaar komt te staan, en een volgende coalitie moeilijker maakt.”

“Een derde gevolg hiervan is dat de democratie aangetast wordt als kabinetten vallen.” Dat is een patroon dat je niet alleen in Nederland, maar in heel Europa ziet, zegt Van der Velden. Het leidt tot minder tevredenheid met de democratie in het algemeen.

Ster advertentie
Ster advertentie