Politiek
WNL

Directeur Groningen Airport: 'Het is niet aan Kamer om wekelijks verslag Benschop te eisen'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Directeur Groningen Airport: 'Het is niet aan Kamer om wekelijks verslag Benschop te eisen'

De minister van Infrastructuur en Waterstaat Mark Harbers wil dat Schipholbaas Dick Benschop wekelijks verslag doet aan de Kamer over de status van de luchthaven. “Dan zou ik mij onder curatele gesteld voelen”, reageert directeur van Groningen-Eelde Airport Meiltje de Groot deze ochtend bij Sven op 1.

De Groot vindt het “niet aan de Kamer of de minister om nu deze eis te stellen”. Sterker nog, de Kamer “gaat er niet over”, weet De Groot. “De raad van commissarissen van Schiphol gaat daarover.” De luchthavendirecteur ziet het als een zorg die de Kamer uitspreekt om de problemen op te lossen. “Dan leggen ze de druk bij Dick Benschop, dat snap ik ook. Ik denk dat hij die druk ook echt voelt om het op te lossen.”

Of de Kamer nu met deze eis buiten haar boekje gaat of niet, De Groot snapt wel dat de regering op de hoogte wil blijven van hoe de problemen op Schiphol opgelost worden. Zeker met de zomervakantie in aantocht. “Ik denk dat het goed is dat er veel aandacht voor is.”

Maatregelen Schiphol

Benschop heeft aangekondigd dat er een aantal maatregelen wordt genomen om de problemen op de Amsterdamse luchthaven op te lossen. Daar werken zij hard aan, wordt gezegd. “Dat merken wij ook”, zegt De Groot. “Ze zijn druk in gesprek met alle partijen om oplossingen te vinden. Er is niet één golden bullet of oplossing. Het zal moeten bestaan uit heel veel verschillende elementen.”

Alle partijen moeten daarin samenwerken, vindt de bestuursvrouw. “De luchthaven is natuurlijk regisseur, maar is niet op alle punten verantwoordelijk en kan ook niet overal de regie in nemen.”

Personeelstekort

Het grootste probleem waar Schiphol mee te maken heeft is het personeelstekort. Een van de oorzaken is de coronacrisis geweest. In die tijd werd er veel minder gevlogen en heeft de luchthaven van veel personeelsleden afscheid genomen.

Airport Groningen-Eelde heeft geen personeel weggestuurd tijdens de pandemie, zo vertelt De Groot. “Wij hebben de keuze gemaakt om de mensen bij ons te houden. Met name vanuit het oogpunt dat wij het socialer vonden om hen aan ons te binden.”

In de tijd dat er vrijwel niet gevlogen werd, heeft De Groot met het personeel “nuttige dingen” gedaan. Bijvoorbeeld door samen met beveiligingsbedrijf Securitas en het Alfa-college in Groningen op locatie studenten op te leiden. “Wij hebben onze lege terminal en lege voorzieningen ontzettend goed gebruikt.”

Voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Luchthavens Meiltje de Groot (31 mei 2022) - Sven op 1

Luister Sven in je favoriete podcast-app

Wil je Sven op 1 iedere dag in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de Sven op 1 podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie