Politiek
BNNVARA

Kamermeerderheid sluit opvangdwang voor gemeenten niet uit 'als uiterst redmiddel'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Kamermeerderheid sluit opvangdwang voor gemeenten niet uit 'als uiterst redmiddel'

Een meerderheid in de Tweede Kamer van VVD, D66, CDA, CU, PvdA, GL en SP sluit "in uiterste nood" niet uit gemeenten te dwingen om asielzoekers op te vangen. Dat blijkt uit een rondgang van De Nieuws BV langs de coalitiepartijen en de grotere oppositiepartijen. Staatssecretaris van Justitie en Veiligheid Eric van der Burg noemde die optie gisteren nog "een nederlaag", maar praat er vandaag over met het kabinet.

Gaat de Kamer gemeenten dwingen om vluchtelingen op te nemen?

Het kabinet spreekt vanmiddag over het tekort aan opvangplekken voor asielzoekers en Oekraïners. Volgens de Telegraaf liggen daarbij ook maatregelen op tafel om gemeenten tot meer opvang te dwingen. Voor de opvang van Oekraïners, die geen asiel hoeven aan te vragen, kan het Rijk daarbij gebruik maken van een bestaande wet: de Wet verplaatsing bevolking. Met deze wet kunnen burgemeesters gebieden of panden aanwijzen die gevorderd moeten worden. Premier Rutte kan per Koninklijk Besluit deze wet in werking stellen.

Een laatste redmiddel

Als het Kabinet gemeenten wil dwingen om meer asielzoekers op te vangen is er wel een nieuwe wet nodig. Uit een rondgang van De Nieuws BV blijkt dat een Kamermeerderheid daar "bij uiterste nood" en "als laatste redmiddel" voor is. Volgens VVD-Kamerlid Ruben Brekelmans zitten we op dit moment nog niet in die situatie. Dwang is volgens hem daarom "nog niet aan de orde". Bovendien wil hij eerst een debat voor het kabinet zulke maatregelen neemt.

Ook andere partijen hopen dat er eerst nog met gemeenten naar andere oplossingen wordt gekeken. SP-Kamerlid Van Dijk wil daarbij dat bij dwang ook sprake is van een 'eerlijke verdeling', waarbij gemeenten aan de beurt komen die eerder niet of nauwelijks asielzoekers opvingen. PVV-leider Wilders laat weten via zijn woordvoerder 'mordicus tegen' te zijn. "Dit zijn Noord-Koreaanse praktijken."

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie