Politiek
NOS

Plan: miljarden voor nieuwe windparken op Noordzee

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Plan: miljarden voor nieuwe windparken op Noordzee

Het kabinet heeft plannen om miljarden te investeren in nieuwe windparken op de Noordzee. Een woordvoerder van minister Jetten voor Klimaat en Energie bevestigt op hoofdlijnen een bericht daarover in het AD. Het kabinet wil vanmiddag de knoop doorhakken.


Het is de bedoeling dat er tot 2030 10,7 gigawatt aan vermogen bij komt, meer dan een verdubbeling van de huidige hoeveelheid, zegt politiek verslaggever Ewoud Kieviet in het NOS Radio 1 Journaal. De 10,7 gigawatt komt neer op 750 tot 800 windturbines. Iedere gigawatt vermogen levert genoeg stroom op voor een miljoen huishoudens.

"De uitbreiding is bedoeld om de Nederlandse industrie te helpen vergroenen", zegt Kieviet. Er zijn al windparken op zee bij IJmuiden en Egmond en voor de kust van Zeeland zijn parken in aanbouw. Volgens het AD komen de nieuwe parken op tientallen kilometers uit de kust van Zuid- en Noord-Holland en ver boven de Waddeneilanden. Dat is nog niet bevestigd aan de NOS.

Duurzame elektriciteit

Het is al langer een voornemen van de Nederlandse overheid om het aantal windmolenparken op zee uit te breiden. Landen zoals het Verenigd Koninkrijk en Denemarken zijn daar al langer mee bezig en Nederland wil aanhaken.

Bij de bouw van de nieuwe parken neemt de overheid de kosten voor aansluiting van de windmolens voor zijn rekening. Bedrijven en investeerders betalen de kosten van de bouw van de windmolens.

De windmolenparken moeten er mede toe leiden dat in 2030 het overgrote deel van de Nederlandse elektriciteit duurzaam is opgewekt. In het regeerakkoord had het kabinet daar eind vorig jaar over afgesproken snel fossiele brandstoffen te willen terugdringen en in te zetten op hernieuwbare energiebronnen als windparken, zonnepanelen en aardwarmte.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie