Politiek

JOVD wil minderheidskabinet met D66

EO
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. JOVD wil minderheidskabinet met D66

Terwijl de verkenners Ollongren en Jorritsma nog moeten beginnen met hun werk, zijn de jongeren van de VVD er al wel uit. "Wij willen met D66 gaan kijken of we een regeerakkoord op hoofdlijnen kunnen sluiten", aldus Hilde Wendel van de JOVD in Dit is de Dag.

Wendel denkt dat het sowieso een lastige formatie wordt nu de linkse partijen flink hebben verloren en de rechtse partijen elkaar uit hebben gesloten. "Dus dan kijk je wat nog wel kan en ik zou het dan heel mooi vinden als de VVD en D66 samen gaan kijken, of zij een regeerakkoord op hoofdlijnen kunnen sluiten."

De JOVD wil dat de VVD en D66 dan basisafspraken maken en per onderwerp zoeken naar een meerderheid in de kamer. "Op deze manier krijgt de kamer weer veel meer macht, is het niet allemaal dichtgetimmerd, en kunnen we vier jaar lang onderhandelen in plaats van dat we dat nu al maanden gaan doen."

Water bij de wijn

Om nader tot elkaar te komen, moeten beide partijen wel wat over en weer gaan schipperen, beseft Wendel zich. "De VVD zou het leenstelsel moeten laten vallen. En tegelijkertijd moet D66 de halvering van de veestapel op hun buik schrijven."

De Jonge Democraten van D66 daarentegen zien dat het niet zo makkelijk gaat, zegt voorzitter Leonie Janssen. "De veestapel wordt wel een ingewikkelde. We weten dat er maatregelen genomen moeten worden om de stikstofcrisis tegen te gaan. En met een minderheidscoalitie wordt het ook echt ingewikkeld om compromis te vinden op onderwijs en klimaat."

Formatietafel

De voorzitters van de Jonge Democraten en de JOVD gingen in Dit is de Dag alvast aan de formatietafel zitten, met de voorzitters van het CDJA, Hielke Onnink, Andrej van Hout van de Jonge Socialisten (PvdA) en Bina Chirino van PerspectieF (ChristenUnie).

Ster advertentie
Ster advertentie