Politiek
EO

Sander Schimmelpenninck en Maurice de Hond clashen over PVV: 'PVV-stemmers zijn decadent'

  1. Nieuwschevron right
  2. Sander Schimmelpenninck en Maurice de Hond clashen over PVV: 'PVV-stemmers zijn decadent'

Waarom hebben bij de Tweede Kamerverkiezingen zoveel mensen op de PVV gestemd? Pure decadentie, zegt columnist Sander Schimmelpenninck in Dit is de Dag. Opiniepeiler Maurice de Hond vindt dat onzin: "Een groep voelt zich miskend en daarom stemmen ze PVV."

Waarom stemmen mensen écht op de PVV? (12 december 2023) - Dit is de Dag

Schimmelpenninck, die bekend staat om zijn kritische houding tegenover rechtse partijen als de PVV, heeft geen goed woord over voor de stemmers. "In beschouwingen wordt heel nadrukkelijk gezegd dat mensen PVV hebben gestemd op basis van echte noden, zoals onrecht, bestaansonzekerheid, verschraling van de zorg. Maar dat is aantoonbaar niet de reden dat mensen op de PVV stemmen", zegt hij.

Volgens Schimmelpenninck gaat het 'hartstikke goed' in Nederland. "De werkloosheid is laag, het aantal mensen onder de lage inkomensgrens is nog nooit zo laag geweest." Daarnaast: "Als je je echt zorgen maakt over de zorg of het aantal huizen, dan stem je links. Tijdens de vorige crisis, in 2012, hadden mensen het écht moeilijk in Nederland. Toen was er oplopende werkloosheid en economische onzekerheid. Wat deden mensen? Ze stemden links, want dan stem je op een partij die écht wat voor jou doet…"

Middelvinger

Maurice de Hond snapt de stemmers wél. "Een groep voelt zich genegeerd en geridiculiseerd", stelt hij. Het zijn vooral praktisch opgeleiden die zich genegeerd voelen door de hoogopgeleide elite, die zich met andere problemen bezighouden, zoals klimaat. "Die mensen die PVV hebben gestemd, hebben op deze manier een middelvinger willen opsteken naar degene die hen negeren."

Met die middelvinger is Schimmelpenninck het overigens wel eens, maar hij kijkt daar anders naar: "Nu hebben mensen de luxe om een middelvinger op te steken. Het is decadentie", vindt hij.

De houding van Schimmelpenninck is volgens De Hond een illustratie van het probleem. Hij ziet in de verkiezingsuitslag een tweedeling in de maatschappij. "Er zijn twee werelden die elkaar totaal niet kennen. En dit is een revanche is van de wereld die zich miskend voelt. De revanche van de afgehaakten." De Hond denkt dat mensen zich niet serieus genomen voelen: "De problemen die er liggen, worden niet opgelost."

Meepraten over dit onderwerp? Dat kan op het platform DIT via deze link.

Waarom stemmen mensen écht op de PVV?

Video niet beschikbaar

Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!

Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.

Meld je hier aan

Ster advertentie
Ster advertentie