Politiek
KRO-NCRV

Esther Ouwehand: Onderzoek hoeveel economie onze aarde aankan

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Esther Ouwehand: Onderzoek hoeveel economie onze aarde aankan

De Partij voor de Dieren wil een radicale systeemverandering en een totale transitie van onze economie. Dat zegt lijsttrekker Esther Ouwehand van de PvdD bij 1 op 1. "Het is echt de taak van de overheid om die scenario's te ontwikkelen."

Video niet beschikbaar

Volgens Ouwehand werkt het Centraal Planbureau, die de verkiezingsprogramma’s van de meeste grotere politieke partijen doorrekent, met een "fundamenteel verkeerde aanname". Namelijk, dat de economie oneindig kan groeien.

'Dit gaat helemaal fout'

Om die reden heeft de PvdD hun eigen programma dan ook niet door laten rekenen. In plaats daarvan, zegt Ouwehand: "De overheid moet scenario's door knappe koppen laten ontwikkelen over hoe we de economie weer binnen de draagkracht van onze aarde kunnen krijgen." In Groot-Brittannië is dit volgens Ouwehand al gedaan. "Daar was de conclusie: we kapitaliseren op natuurlijke hulpbronnen die zich niet herstellen dus dit gaat helemaal fout lopen."

Om die economie binnen de ecologische grenzen te krijgen, moet het roer volgens de PvdD radicaal om. Zo moeten Nederlanders minimaal 50 procent minder energie gaan verbruiken. "De groenste energie is de energie die je niet gebruikt." Daarbij moet de veehouderij met 75 procent worden ingeperkt, en moet het aantal vliegbewegingen meer dan gehalveerd worden tot maximaal 300.000 per jaar.

Ouwehand (PvdD): laat overheid onderzoeken hoeveel economie de aarde aankan

Blijf op de hoogte van de verkiezingen

Bij NPO Radio 1 volg je alles rondom de Tweede Kamerverkiezingen. De belangrijkste verhalen en het laatste verkiezingsnieuws lees je hier. (Tip: met de NPO Radio 1-app ben je nóg sneller op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.)

Ster advertentie
Ster advertentie