Politiek
KRO-NCRV

Asscher: 'Ontmoeting Máxima fout van minister Blok'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Asscher: 'Ontmoeting Máxima fout van minister Blok'

Het gesprek tussen koningin Máxima en de Saoedische kroonprins Mohammad Bin Salman was een fout van minister Blok. Dat zegt PvdA-leider Lodewijk Asscher in het programma 1 op 1. "Het kabinet moet haar beschermen voor situaties die politiek gevoelig liggen."

Asscher: ‘Ontmoeting Maxima fout van minister Blok’

"Het is uitermate ongemakkelijk dat Maxima daar zat en niets zei over de moord op Jamal Khashoggi. Ze had er niet moeten zitten en dat had Blok moeten voorkomen. De koningin kon zichzelf vervolgens niet verdedigen, dat had haar bespaard moeten blijven", zegt Asscher.

Koningin Maxima ontmoette de Saoedische kroonprins op de G20 in Japan en sprak met hem over hoe vrouwen ondernemingen kunnen opzetten. De moord op journalist Jamal Khashoggi kwam niet ter sprake. Kroonprins Bin Salman wordt door de Verenigde Naties als hoofdverdachte gezien in die zaak. Hij werd naar verluid in stukken gezaagd, zijn lichaam is nog altijd niet gevonden.

Tweede Kamerleden spreken maandag met verantwoordelijk minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken over de kwestie, tijdens een debat over mensenrechten.

PvdA wil 5 procent loonstijging

Als vicepremier dan wel als minister van Sociale Zaken in het vorige kabinet durfde hij nooit expliciet looneisen te stellen, maar als leider van een in de peilingen opklimmende oppositiepartij en nieuwe alliantie-partner in de Eerste Kamer laat hij er geen misverstand over bestaan. Het is de hoogste tijd dat mensen in Nederland via loonstijgingen meer te besteden krijgen, zo benadrukt Asscher in 1 op 1.

En dan moet het wel gaan om een minimale inzet die direct merkbaar is in de portemonnee van vooral de modale inkomens in Nederland, stelt Asscher. "Een loonstijging van minimaal 5 procent lijkt me een goed idee. Anders moet je er niet maar vanuit gaan dat je zomaar steun krijgt van de PvdA."

Om er aan toe te voegen: "Loonsverhoging wordt dan ook hét hoofdpunt voor de PvdA in het nieuwe parlementaire jaar, om te beginnen met de Algemene Beschouwingen. Wat heeft het kabinet Rutte op dit vlak tot nu toe gedaan? Niets. Dit kabinet overtreft het kabinet Colijn in zuinigheid."

Ster advertentie
Ster advertentie