Politiek
BNNVARA

Vonhof (MKB Nederland) over lockdown: 'Oppassen dat we niet de verkeerde keuze maken'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Vonhof (MKB Nederland) over lockdown: 'Oppassen dat we niet de verkeerde keuze maken'

Jacco Vonhof is absoluut geen voorstander van een totale lockdown. "Het zou erg slecht zijn voor onze economie, en die is iets te belangrijk voor een experiment," zegt de voorman van MKB Nederland in De Nieuws BV. De oplopende cijfers van besmettingen lijken echter de roep om een totale lockdown flink te versterken.

De gesprekken die de sociale partners nu voeren, gaan allemaal over een complete lockdown. Vonhof: "Een lockdown van 4 a 6 weken zorgt er misschien voor dat het virus even weg is, maar de economie heeft grote schade en daar zijn we dan weer jaren mee bezig, terwijl het virus misschien snel weer terug is. Er zijn meer facetten dan de volksgezondheid."

Vervloekt

Vonhof is blij dat er de afgelopen jaren goed op het geld is gelet. "Ik heb het kabinet er de laatste jaren wel eens om vervloekt, maar we hebben nu diepe zakken. In deze tijd maakt het niet meer zoveel uit of je een staatsschuld hebt van 63 procent of 64 procent. Dat geld wordt na de crisis weer terug verdiend."

Steun aan bedrijven

De hele week is er druk gepraat door de sociale partners en het kabinet. Dat gaat ook dit weekend zeker door. Er is nog geen besluit genomen over aanvullingen voor het derde steunpakket voor de economie. Vonhof hoopt op steun voor ondernemers, die hun bedrijf tijdelijk willen stopzetten of er helemaal mee willen ophouden door de economische omstandigheden.

Hoe dat er precies gaat uitzien is even afwachten. Waarschijnlijk zal er volgende week meer bekend over worden gemaakt. Vonhof: "We moeten de dialoog blijven voeren en blijven praten bij veranderende omstandigheden."

Het derde steunpakket met Jacco Vonhof

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie