Politiek

Oud-minister Ella Vogelaar (69) onverwachts overleden
EONOS

foto: ANP Fotofoto: ANP Foto
  1. Nieuwschevron right
  2. Oud-minister Ella Vogelaar (69) onverwachts overleden

Voormalig minister Ella Vogelaar (69) is gisteren plotseling overleden. Dat heeft haar familie bekendgemaakt. "Zij leed al geruime tijd aan depressies en heeft zelf een einde aan haar leven gemaakt", staat in een verklaring.

Politiek verslaggever Wilco Boom over overlijden Ella Vogelaar

Ze was minister voor Wonen, Wijken en Integratie in het kabinet-Balkenende IV voor de Partij van de Arbeid. Vogelaar moest eind 2008 na ruim anderhalf jaar ministerschap opstappen, nadat de PvdA-top het vertrouwen in haar had opgezegd.

Introductie 'Vogelaarwijken'

Tijdens haar korte ministerschap introduceerde ze een lijst van veertig probleemwijken in de grotere steden die in de kabinetsperiode extra investeringen kregen. Die wijken kregen al gauw de naam 'vogelaarwijken'. De bedoeling was dat het binnen tien jaar aanzienlijk beter zou moeten met de leefbaarheid in de wijken. Over het resultaat verschillen de meningen.

Ze botste tijdens haar ministerschap onder meer met PVV-leider Wilders die haar 'knettergek' noemde, omdat ze in een interview met dagblad Trouw had gezegd dat we ooit over een 'christelijk-joods-islamitische traditie' zullen spreken in Nederland.

Interview met GeenStijl

Ook bracht een interview met GeenStijl haar in verlegenheid. In dat interview ontkende ze dat ze een spindoctor had. Ze liep uiteindelijk weg bij verslaggever Rutger Castricum, maar hij bleef haar met zijn cameraman volgen, daarna volgde een ongemakkelijke, minutenlange stilte van de kant van Vogelaar. 'Haar contact met de media was niet altijd zo gelukkig' aldus politiek verslaggever Wilco Boom.

Loopbaan

Vogelaar werd als minister opgevolgd door de latere Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan. Na haar ministerschap was ze lid van de raad van commissarissen van woningcorporatie Mitros en voorzitter van de Vereniging Nederlandse Organisatie Vrijwilligerswerk. Eerder was ze vicevoorzitter van vakcentrale FNV.

Lodewijk Asscher: 'Ze was buitengewoon betrokken, dit is triest nieuws'

Lodewijk Asscher reageert op het plotselinge overlijden van oud-minister Ella Vogelaar: "Dit is verdrietig nieuws. Ze was buitengewoon betrokken, een pittige sterke vrouw, die dus blijkbaar een poos leed aan deze vreselijke ziekte".

Reactie Lodewijk Asscher op overlijden Ella Vogelaar

'We verliezen een geliefd partijgenoot'

Partijvoorzitter van de PvdA Nelleke Vedelaar laat in een eerste reactie weten: 'We verliezen een geliefd partijgenoot die zich met ziel en zaligheid op elke taak stortte. We gaan haar missen.'

Heb jij hulp nodig?

Dan kun je contact opnemen met Stichting 113 Zelfmoordpreventie via 0900 0113 (24/7 bereikbaar) en 113.nl.

Ster advertentie
Ster advertentie