Politiek
KRO-NCRV

Kamerleden die zich misdragen kunnen nauwelijks worden aangepakt: 'Dan moet je het systeem veranderen'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Kamerleden die zich misdragen kunnen nauwelijks worden aangepakt: 'Dan moet je het systeem veranderen'

PVV-leider Geert Wilders weigert Kamerlid Dion Graus aan te spreken op eventueel grensoverschrijdend gedrag. Zonder aangifte kan de Kamer en de Kamervoorzitter nauwelijks ingrijpen bij misstanden of wangedrag van parlementariërs. Of er iets moet veranderen bespreken we in het politiek forum van Spraakmakers.

In het Nederlandse systeem zijn er momenteel – zonder aangifte – weinig mogelijkheden voor de Kamer en de Kamervoorzitter om parlementariërs die zich misdragen aan te pakken. “Dat is heel treurig”, zegt politiek verslaggever Leonard Ornstein.

Systeem veranderen

Partijen zouden hun fractieleden zelf moeten aanspreken, vindt Ornstein. “Natuurlijk moet Wilders tegen Graus zeggen dat dit onaanvaardbaar gedrag is, maar dat is niet gebeurd. Wat wil je doen, Graus uit de Kamer zetten? Dat kan niet."

Ornstein: “Ik heb met staatsrechtsgeleerden gesproken en er is op dit moment niet zo veel wat je kunt doen om die Kamerleden eruit te werken. Dat is nu de realiteit.” Als je wel wat wil veranderen, moet je het systeem veranderen, zegt hij.

Vindt de Kamer dit belangrijk?

Kamervoorzitter Vera Bergkamp zei eerder dat fracties zelf onderzoek moeten doen naar intimidatie en wangedrag binnen de eigen gelederen. Daarnaast zijn er een vertrouwenspersoon en integriteitsadviseur en wijst ze naar het recent opgerichte extern college van onderzoek integriteit.

“Vindt de Kamer dit belangrijk genoeg om te veranderen?”, vraagt RTL-verslaggever Floor Bremer zich af. Dit gaat om het creëren van een veilige werkomgeving, maar op dit moment lijkt een systeemverandering niet op handen, zegt ze.

Volgens Bremer zijn de oplossingen van voorzitter Bergkamp kleine stapjes om te kijken of er binnen het systeem mogelijkheden zijn. “Echt dingen veranderen, dat doen ze op dit moment nog niet. De Kamer kan wél zeggen dat ze het daar niet mee eens zijn”, aldus Bremer.

Het Mediaforum als podcast!

Wist je dat het Mediaforum ook als podcast te beluisteren is? Dagelijks nemen we in Spraakmakers de dagbladen door en zappen we van talkshow naar talkshow. Journalisten en mediamakers vertellen over hun afwegingen en ze geven tips. Zo mis je niets!

Ster advertentie
Ster advertentie