Politiek

Kamerlid Van der Plas (BBB) koploper in nieuwe politieke index

KRO-NCRV
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Kamerlid Van der Plas (BBB) koploper in nieuwe politieke index

Een objectieve manier om de effectiviteit van Kamerleden te meten, dat probeert de Nationale Politieke Index te realiseren. Journalist Ton F. van Dijk en medeoprichter van de partij Splinter, Frank van Kooten lanceerden de index in het programma 1 op 1.

'Laten zien wat Kamerleden doen'

Stijgers en zakkers, hoogvliegers en laagvliegers en het linker - en rechterrijtje. Vooralsnog zijn het vooral sporttermen, maar binnenkort zullen ze wellicht ook relevant zijn op het politieke terrein. Van Dijk en Van Kooten gaan met hun index op zoek naar the most valuable player in Den Haag.

"In de Amerikaanse sporten is dat een bekend begrip", licht Van Dijk toe. "Het is de afgelopen tijd veel over de nieuwe bestuurscultuur gegaan, maar hoe geef je daar vorm aan? Wij willen inzichtelijk maken wat Kamerleden de hele dag doen."

Hoe meet je dat?

De meting werkt als volgt: Kamerleden worden getoetst op de criteria wetgeving, controle en volksvertegenwoordiging. "Op die vlakken delen we punten uit", legt Van Kooten uit. "Daarin maken we uiteraard onderscheid tussen verschillende activiteiten; een aangenomen initiatiefwet levert je meer punten op dan het stellen van een Kamervraag."

De formule levert winnaars en verliezers in drie verschillende categorie├źn op. D66 mag zichzelf de meest effectieve fractie noemen, gevolgd door de VVD en het CDA. De meest effectieve nieuwkomer is ook het meest effectieve Kamerlid. BBB-voorvrouw Caroline van der Plas is trots op haar eerste plek. "Ik weet van mezelf dat ik hard werk, maar als dat vervolgens ook uit de cijfers blijkt, dan maakt dat je extra trots", vertelt ze aan Sven Kockelmann.

'Het gaat mensen scherp houden'

Van der Plas verwacht dat de Nationale Politieke Index hoge ogen zal gooien in Den Haag. "Het gaat mensen scherp houden", voorspelt het Kamerlid. "Een lijst als deze stimuleert Kamerleden om aan de bak te gaan."

Van Dijk en Van Kooten benadrukken dat de lijst niets zegt over wie de beste - en slechtste Kamerleden zijn. "Dat bepaalt de kiezer zelf. Wij geven alleen feiten en cijfers over de werkzaamheden in Den Haag", aldus Van Dijk.

Iedere maand wordt een nieuwe tussenstand gepubliceerd op politiekeindex.nl. Halverwege oktober wordt de lijst weer ververst.

Nationale Politieke Index

Met de Nationale Politieke Index wordt gemeten hoe effectief Kamerleden zijn. Iedere maand wordt de tussenstand gepresenteerd aan presentator Sven Kockelmann in het programma 1 op 1.

Ster advertentie
Ster advertentie