Politiek

Waarom mag deze 17-jarige eigenlijk niet stemmen?

foto: Know Shitfoto: Know Shit
  1. Nieuwschevron right
  2. Waarom mag deze 17-jarige eigenlijk niet stemmen?

[Human] Met de Europese verkiezingen in aantocht vroeg de zeventienjarige Chayenne uit Rotterdam zich af waarom je eigenlijk pas vanaf je achttiende mag stemmen. Waarom mag zij als politiek betrokken persoon niet haar stem laten horen? Samen met Joram Kaat van KNOW SHIT ging ze op onderzoek uit.

De gemeenteraadsverkiezingen zijn pas net achter de rug en inmiddels staan de volgende verkiezingen alweer voor de deur: die van het Europees parlement. Chayenne uit Rotterdam ziet de 18-plussers om haar heen zich in de ene kieslijst na de andere verdiepen en vroeg zich af: Dit gaat mij ook aan, ik kan ook voor mezelf denken, waarom mag ik eigenlijk niet stemmen?

Dus stuurde ze haar vraag naar Know Shit, een YouTube-serie van 3FM Tussenuur (Human) en ging samen met presentator Joram Kaat naar Den Haag om verhaal te halen. Eerst bij politiek verslaggever van NOS, Ron Fresen, en vervolgens organiseerden ze een debat tussen zes jongeren van politieke partijen.

Op je 18de pas volwassen

Honderd jaar geleden mochten vrouwen nog niet eens stemmen. In een eeuw is er wat dat betreft veel veranderd. Zo lag de minimumleeftijd om te stemmen vroeger ook veel hoger. Eerst was dat dertig jaar, later 25 jaar, 23 jaar en sinds 1972 pas is dat achttien jaar. Chayenne vraagt zich af of het geen tijd is om die leeftijdsgrens naar zestien jaar te verlagen.

"Volgens de wet is stemrecht gekoppeld aan de leeftijd dat je volwassen wordt," zegt Ron Fresen op het Binnenhof. "Men gaat ervan uit dat je op je achttiende volwassen bent. En dat je onder de achttien nog te weinig van politiek weet of nog niet een duidelijk oordeel hebt over dingen. Maar ik zeg er tegelijk bij dat dit discutabel is."

Jongerendebat

En of daar over te discussieren valt, bleek wel uit het debat dat Know Shit organiseerde in de raadszaal van Den Haag. Pieter (21) van SGP Jongeren, Julia (26) van Dwars van Groenlinks, Dennis (24) van Jonge Democraten van D66, Arnoud (22) van Perspectief van ChristenUnie, Iris (20) PvdA-raadslid in Maassluis en lid van Jonge Socialisten en Erik (16) van JOVD van VVD namen plaats achter de microfoon.

Daar kregen ze twee stellingen voorgelegd: 'Het stemrecht moet verlaagd worden tot 16 jaar' en 'Omdat ik nog niet mag stemmen, hoef ik mij nog niet bezig te houden met politiek'. Hoe de verschillende jongeren daarover denken en wie het debat won, zie je in de video hieronder.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie