Politiek
AVROTROS

Jortcast #306: Markiavelli met de premier

foto: Mark Rutte en Jort Kelderfoto: Mark Rutte en Jort Kelder
  1. Nieuwschevron right
  2. Jortcast #306: Markiavelli met de premier

Achttien jaar politicus, tien jaar premier. Na het radio-interview van zaterdag 13 februari in het programma dr Kelder en Co praat Jort Kelder met zijn studievriend Mark Rutte door over het premierschap. Een Jortcast over blunders, Valentijnsdag, gevloerd worden door Beatrix en meer. Een potje politieken met de premier.

#306 - Markiavelli: een potje politieken met de premier - De Jortcast

"Het is een vak", zegt Rutte. "Als mensen de Kamer in willen, dan moet je iets vínden. Je moet wel een mening hebben. Ik zou boze brieven aan de Telegraaf sturen als ik niet in de politiek zat, over allerlei dingen."

Er zit een spelelement in, bijvoorbeeld in debat. "De tegenstander is de zwarte achtergrond waar jouw avondjurk tegen uitkomt." Maar de inhoud is echt. "Als Wilders en ik ruzie maken in de Kamer dan is dat ook echt op de inhoud. Maar we haten elkaar niet."

Briljante verlies-speech

Het Markiavelli-college begint bij lijsttrekker worden. Rutte won in 2006 de strijd tegen Rita Verdonk en Jelleke Veenendaal. Alles wees erop dat Verdonk zou winnen, volgens de premier. "Ik had een briljante verlies speech. Maar die is in de vuilnisbak verdwenen."

"Dat jaar daarna heeft zij, vond ik, aan de stoelpoten zitten zagen. Dat leidde bijna tot een soort partijsplitsing in 2007", zegt Rutte. "Ik heb inmiddels weer goed contact met Rita."

Beatrix vloeren

Jort Kelder werpt de premier toe dat hij overal mee wegkomt, geen sporen achterlaat van dingen die misgaan en zijn bijnaam 'Premier Teflon' eer aan doet.

Toch is minister-president Rutte niet met alles zo handig. "Je hebt toch ook een keer koningin Beatrix gevloerd?", vraagt Jort. "Ik ben zo iemand, dames en heren, die als hij ergens binnenkomt een plant omgooit." Hij vertelt vervolgens hoe hij bij een bijeenkomst struikelde en bijna in de schoot van Beatrix terecht kwam. "Ik ben altijd blij om u te zien", zou de Koningin gezegd hebben.

Huwelijksaanzoeken

Tot slot: Valentijnsdag, de verjaardag van de premier. Hoeveel postzakken komen er jaarlijks binnen? "Nou, er is ieder jaar een plezierig stapeltje verzoeken. Maar het is niet dat ik de hele dag huwelijksaanzoeken krijg! Dat valt wel mee."

Vragen om samen naar het museum te gaan, of samen een kopje koffie drinken. "Heel netjes." Maar de premier gaat er niet op in. "Het lijkt me ingewikkeld. Voor je het weet, heb je ineens…"

"Een drukke agenda", vult Kelder aan.

"Een drukke agenda", beaamt Rutte. "Het land gaat voor."

Ster advertentie
Ster advertentie