Politiek
EO

Bromet (GL): moedeloos van 'simpel' stikstofplan JA21

foto: ANP ROB ENGELAAR
  1. Nieuwschevron right
  2. Bromet (GL): moedeloos van 'simpel' stikstofplan JA21

De stikstofplannen van het kabinet zijn 'niet haalbaar en niet realistisch', zegt JA21-Tweede Kamerlid Derk Jan Eppink in Dit is de Dag. Hij stelt voor om de wet natuurbescherming 'te repareren.' GroenLinks-Kamerlid Laura Bromet reageert moedeloos: "Onbegrijpelijk, hiermee ontken je het stikstofprobleem."

Volgens Eppink is het grote probleem in de discussie rondom stikstof dat de normen te streng zijn. "We hebben het probleem zelf gemaakt, we hebben een stikstofwetgeving die te streng is." Een reparatiewet om die normen losser te maken is volgens hem de oplossing. "Dan kunnen we meer tijd nemen en dan komen we er vanzelf."

Moedeloos

Deze opstelling kan op weinig begrip rekenen van Bromet. Volgens haar is JA21 met dit plan uit op vertraging van de oplossing. "Het stikstofprobleem is niet nieuw, maar al 30 jaar oud. Na de discussie van de afgelopen drie jaar nadat de rechter heeft gezegd dat de natuur beter beschermd moet worden in Nederland, is het tijd om maatregelen te nemen."

Bromet wordt er af en toe 'moedeloos' van dat er gedacht wordt dat het probleem is opgelost met een simpele oplossing zoals het veranderen van de wet. "De rechter heeft gesproken, de Kamer heeft om advies gevraagd en er liggen stapels rapporten op tafel. Het is ook niet goed voor de boeren als dit hele proces getraineerd en vertraagd wordt."

Eppink wil niet tornen niet aan de uitspraak van de rechter, want die kijkt volgens hem gewoon naar de wet. "Maar die wet heeft te sterke normen, daarom pleit ik voor een reparatie van die normen. Die moeten veranderen." Ook dat is volgens Bromet te simpel. "De heer Eppink heeft zelf ook het recht van initiatief. Maak zelf een wet zou ik zeggen, dan gaan we daar in de Tweede Kamer over praten!"

Luchtvaart en industrie

De GroenLinks-politica heeft nog wel een aanvulling op de nieuwe stikstofplannen. "Het is onhandig dat het kabinet in de plannen niet meteen de luchtvaart en de industrie heeft meegenomen. In de beeldvorming lijkt het nu of de agrarische sector alles moet oplossen, maar iedereen moet aan de bak."

Boerin Marije Klever van het Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt reageert bevestigend. "Als je jonge boer bent in een gebied waar echt flink moet worden gereduceerd en er wordt alleen maar naar de landbouw gekeken, dan slaat dat het hele proces dood."

Ze vreest dat hiermee de bereidheid van de boeren om mee te werken aan een oplossing niet zal groeien.

Snijden in veestapel: de oplossing voor stikstofproblematiek?

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie