Binnenland
AVROTROS

Kleine Natura 2000-gebieden: pareltjes of postzegels?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Kleine Natura 2000-gebieden: pareltjes of postzegels?

Voor minister Carola Schouten zijn kleine Natura 2000-gebieden niet langer heilig. De 'postzegels' zouden een goed stikstofbeleid in de weg staan. "Dit is de wereld op z'n kop", zegt ecoloog en natuurbeheerder Han van Dobben in Radio EenVandaag.

In de zones rondom de Natura 2000-gebieden moet de stikstofuitstoot drastisch worden ingeperkt. Omdat het Nederlandse Natura 2000-landschap zo versnipperd is, nemen die zones een groot aantal vierkante kilometers in beslag. Natuurbeheerders vinden het plan onwenselijk èn onhaalbaar.

Postzegel

Natuurbeheerder Hans Kampf maait het gras in het Natura 2000-gebied Gravingen, in Tienhoven. Hij ervaart dagelijks de invloed van te veel stikstof op zijn landschap. Juist de kleine natuurgebieden cruciaal voor biodiversiteit in Nederland. "Deze 'postzegel' is onderdeel van een groter geheel. Al die stukjes vormen een netwerk."

Volgens ecoloog Han van Dobben is het lastig hard te maken dat er ecologische winst is geboekt door het aanwijzen van Natura 2000-gebieden. Toch staat dat voor hem vast: "Vergelijk dat landschap maar het maar agrarisch landschap. Dat contrast is enorm."

Papieren oplossing

Han van Dobben verbaast zich dat Schouten bij de strijd voor het milieu uitgerekend natuurlandschap op de korrel neemt. "Dit is een papieren actie om van het probleem af te komen. Dat werkt al decennia lang niet en dat heeft ook de rechter geconstateerd. Het gaat om het terugdringen van de uitstoot."

Dat het terugdringen van stikstof een te grote uitdaging is door te grote natuurgebieden vindt Van Dobben onzin: "Honderd jaar geleden was er nog heel veel natuur. Daar is steeds meer grond beschikbaar voor landbouwgrond gekomen. Er is amper natuurgebied over. Nu zeggen dat natuurgebied te veel ruimte inneemt, dat is echt de wereld op z'n kop zetten."

Oplossing in Europa

Van Dobben ziet niet snel gebeuren dat het herorganiseren van Natura 2000-gebied werkelijkheid wordt: "Natuurbeheerders maken zich altijd zorgen, maar om Natura 2000 te schrappen zal de minister toestemming van Europa moeten krijgen. Daar is totaal geen aanleiding voor."

Ook natuurbeheerder Hans Kampf is vol vertrouwen. "Dankzij Europa gaat de natuur het hier wel redden, hoor."

Radio EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van Radio EenVandaag, elke werkdag tussen 14 en 16 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie