Politiek
EONOS

Eerdmans ziet Volkert van der Graaf het liefst emigreren

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Eerdmans ziet Volkert van der Graaf het liefst emigreren

Joost Eerdmans ziet Volkert van der Graaf het liefst emigreren. De man kwam in 2014 al voorwaardelijk vrij, maar alle beperkende voorwaarden vervallen binnenkort ook. Hij mag gaan en staan waar hij wil, en ook interviews geven. Dat laatste lijkt Eerdmans geen goed idee. "Ik zou het als medium niet doen", zei hij in Langs de Lijn En Omstreken.

Eerdmans is partijleider van Leefbaar Rotterdam, de partij die Pim Fortuyn oprichtte voordat hij door Van der Graaf werd doodgeschoten. Daarnaast was Eerdmans van 2002 tot 2006 betrokken bij de LPF.

Geen boycot

De politicus, zelf ook actief als radiomaker, wil niet zover gaan dat hij pleit voor een boycot voor Van der Graaf. "Ik ben voor vrije nieuwsvoorziening. Maar wat wil je ermee bereiken? Miljoenen mensen zouden er zeer, zeer negatief tegenover staan." Dat Van der Graaf overal zou kunnen opduiken, vindt Eerdmans ook een vervelend idee. "Met emigratie zou hij de minste weerzin oproepen."

Op woensdag werd bekend dat de Nederlandse Staat aan Volkert van der Graaf 2700 euro moet betalen wegens een vormfout. De man deed in 2018 een verzoek tot inzage in zijn persoonlijke gegevens. Justitie gaf hem antwoord, maar onder de brief ontbrak de handtekening van minister Grapperhaus. Van der Graaf vocht dat succesvol aan bij de rechter.

Eerdmans is ontstemd over deze betaling: "Dit kan er ook nog wel bij. Hij heeft meer van dit soort processen aangespannen en gewonnen. Het tekent de narcist in hem", vindt Eerdmans. "Het maakt hem ook niet uit welke beroering dat opwekt. Ik zou denken, maak je wat kleiner na alles wat gebeurd is, en strijk de familie Fortuyn niet verder tegen de haren in."

Eerdmans over schadevergoeding aan Volkert van der Graaf

Ster advertentie
Ster advertentie