Politiek
KRO-NCRV

Segers (CU) na commissie Voltooid Leven: 'Wet D66 geen begaanbare weg'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Segers (CU) na commissie Voltooid Leven: 'Wet D66 geen begaanbare weg'

ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers "hoopt op bezinning" bij coalitiepartner D66, nadat een nieuwe commissie zich woensdag boog over het netelige vraagstuk 'voltooid leven'. "Het is een heel gelaagd en ingewikkeld probleem. Er gaat een wereld achter schuil, die om een ander antwoord vraagt dan hulp bij zelfdoding. Voor mij is de initiatiefwet van D66 geen begaanbare weg", zegt Segers in het NPO Radio 1-programma 1 op 1.

"Het rapport van de commissie Wijngaarden is een aanmoediging om beter voor onze ouderen te zorgen," zegt de voorman van de ChristenUnie, "dat is het humane antwoord. Helpen bij zelfdoding van gezonde mensen, ik zie daar geen enkele ruimte voor. Voor betere zorg voor ouderen kunnen wij met D66 heel eind optrekken."

Segers (CU) na commissie Voltooid Leven: ‘Wet D66 geen begaanbare weg’

Naar schatting hebben zo’n 10.000 mensen van alle 55-plussers een wens tot levensbeëindiging, zonder dat zij ernstig ziek zijn. Ruim een derde van deze groep zou graag hulp bij zelfdoding krijgen. Twee derde heeft de voorkeur om het leven zelf te beëindigen. Dat blijkt uit de woensdag gepresenteerde resultaten van de Commissie Van Wijngaarden, die in opdracht van het ministerie van VWS onderzoek deed naar het vraagstuk 'voltooid leven'.

'Geen reden om wet aan te passen'

Paul Schnabel leidde in 2016 een achtkoppige onderzoekscommissie die daar eerder antwoord op probeerde te geven. Zijn advies om de huidige wet te handhaven, werd destijds in de prullenbak gegooid. "De euthanasiewet doorloopt een hele precieze procedure, die achteraf wordt getoetst door een commissie", zegt Schnabel.

Zijn eerste reactie op het nieuwe rapport: "Ik zie geen reden om nu ineens de wet aan te passen."

Schnabel verschilt hierin van mening met D66-Kamerlid en partijgenoot Pia Dijkstra. Ondanks het vandaag verschenen rapport, gaat zij deze maand nog een wetsvoorstel indienen om de euthanasiewet te verruimen. "Dat is haar vrijheid, het is een initiatiefwetsvoorstel. Het feit dat we allebei lid zijn van D66 betekent niet dat we het allebei eens hoeven te zijn", zegt Schnabel.

Ster advertentie
Ster advertentie