Politiek
KRO-NCRV

Complimenten voor 15 jaar PVV maar Wilders gaat 'ervandoor' als het moeilijk wordt

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Complimenten voor 15 jaar PVV maar Wilders gaat 'ervandoor' als het moeilijk wordt

De Partij voor de Vrijheid (PVV) viert deze maandag haar vijftiende verjaardag. Oud-collega politici prijzen partijleider Geert Wilders om zijn parlementaire kennis, charme en retorische vaardigheid, máár: "Toen het echt moeilijk werd, ging hij ervandoor."

Oud-staatssecretaris Fred Teeven was Kamerlid voor de VVD toen zijn partij met die van Wilders een gedoogconstructie aanging waardoor de PVV feitelijk een regeringspartij werd. "Het was heel triest, dat hij er toen vandoor ging", zegt Teeven in Spraakmakers die zich ideologisch erg kon vinden in de koers van die regering. "Je maakt toch afspraken met elkaar."

Volgens Teeven zullen partijen als de PVV altijd beter gedijen in de oppositie wanneer ze geen macht hebben. "Toen het echt moeilijk werd, ging hij ervandoor." Deze week in 2006 werd de PVV opgericht en de partij is momenteel de tweede in de peilingen in aanloop naar de verkiezingen in maart.

Leuke vent

Dat beaamt oud-minister van Binnenlandse Zaken Roger van Boxtel (D66). "Toen hij de kans kreeg, liep hij weg. Nederlanders willen ook dat je opstaat en verantwoordelijkheid neemt."

Van Boxtel maakte Wilders intensief mee toen hij de rechterhand was van oud-VVD-leider Frits Bolkenstein. "Wilders' denkbeelden zijn de mijne écht niet, maar het was een leuke vent. Zeer sociaal én een goed Kamerlid."

Ervaring Wilders

Oud-Kamervoorzitter Gerdi Verbeet denkt dat de ervaring die Wilders als partijmedewerker en VVD-Kamerlid opdeed, hebben bijgedragen aan het succes van de PVV. "Hij is een hele goede parlementariër die het instrument van het parlement heel goed kan hanteren. Dat is belangrijk als je lang wil blijven", aldus Verbeet.

Teeven ziet het met andere nieuwkomers slechter aflopen door het gebrek aan parlementaire kennis en ervaring. "Hij had de ervaring die veel andere nieuwkomers niet hebben waardoor het inhoudelijk en qua vorm misging bij hen."

Het feit dat Wilders géén partij met leden is - iets wat Verbeet zelf afkeurt - heeft hem wel een "hoop stevigheid in functioneren" gegeven. Verbeet: "Hij kan nooit door zijn eigen partij ter verantwoording geroepen worden."

In gesprek met Gerdi Verbeet, Fred Teeven en Roger van Boxtel

Politieke Veteranen

In Spraakmakers schuiven tot aan de verkiezingen iedere maandag politieke veteranen aan. Ghislaine Plag praat met (oud-)politici die hun sporen verdiend hebben in Den Haag en hun licht laten schijnen over de campagnes van toen en nu.

Beluister of bekijk hier Politieke Veteranen #1 met Gerdi Verbeet, Fred Teeven en Roger van Boxtel.

Ster advertentie
Ster advertentie