Politiek
AVROTROS

Volgens BBB hoeft Nederland van Europa de stikstofuitstoot niet te verminderen, maar dat klopt niet

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Volgens BBB hoeft Nederland van Europa de stikstofuitstoot niet te verminderen, maar dat klopt niet

Tijdens de campagne voor de Provinciale Statenverkiezingen zei BBB-leider Caroline van der Plas meerdere keren dat stikstof verminderen niet door de EU is opgelegd, maar door de Nederlandse staat is bedacht. Lammert de Bruin checkt, na de enorme zege van de partij, of die uitspraak klopt in Feit of Fictie? bij EenVandaag.

Het kabinet zou door Europese regels met de rug tegen de muur staan, maar dat is onzin volgens BBB-leider Caroline van der Plas. Het reduceren van stikstof zou niet door de EU zijn opgelegd, maar iets zijn wat het kabinet zelf heeft bedacht.

'Europa boven Nederlands recht'

Hoe zit het echt? Om de natuur in Europese landen te behouden, maar de EU gebruik van de Habitatrichtlijn uit 1992. Die richtlijn stelt beschermde Natura 2000-gebieden in en moet ervoor zorgen dat de biodiversiteit in stand wordt gehouden en leefgebieden beschermd zijn. "Stikstof is één van de stoffen die de gebieden kapot maakt", vertelt hoogleraar Europees recht Armin Cuyvers. "Dus je mag niet meer stikstof loslaten dan dat die gebieden aankunnen."

Wat niet duidelijk is vastgesteld in de richtlijnen, is het maximum dat er aan stikstof mag worden uitgestoten. Toch zorgt het Europees recht ervoor dat er streng gehandhaafd moet worden op onze stikstofuitstoot. "De enige manier waarop je meer stikstof mag uitstoten, is als je maatregelen hebt die de huidige stikstof omlaag brengen. Het Europese recht staat nou eenmaal altijd boven het Nederlandse recht."

Biodiversiteit

De EU staat het dus niet toe dat een land geen stikstof reduceert. Tegelijkertijd zijn er ook geen andere reële opties om de biodiversiteit in Nederland te behouden, zegt hoogleraar milieusysteemanalyse Wim de Vries van de Wageningen Universiteit. Andere mogelijkheden zijn er wel, maar er is volgens hem geen snelle oplossing voor de vermindering van het stikstofoverschot.

"Theoretisch gezien kan de bovenste grondlaag verwijderd worden om stikstof uit de grond te halen, maar dan gaan ook andere voedingsstoffen verloren. Je zult uiteindelijk toch moeten reduceren om die hoeveelheid uit de grond te krijgen. Er is geen andere weg."

Feit of Fictie: BBB

EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van EenVandaag, elke werkdag tussen 16.00 en 17.00 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie