Politiek
BNNVARA

Hoe verder met de linkse samenwerking?

foto: Screenshot SPfoto: Screenshot SP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe verder met de linkse samenwerking?

Het is weer ouderwets ongezellig op links. Met de frontale SP-aanval op PvdA-gezicht Frans Timmermans is de vraag wat er overblijft van de samenwerking tussen de drie linkse vrienden. In De Nieuws BV reageert SP-voorzitter Ron Meyer op de veelbesproken video.

''Frans Timmermans is niet links en niet onze vriend.'' SP-voorzitter Ron Meyer laat geen onduidelijkheid bestaan over hoe hij denkt over de PvdA Europa-lijsttrekker. Helemaal niets neemt hij terug van de veelbesproken campagnespot. Volgens Meyer is het logisch dat ‘de macht’ wordt aangevallen.

Toch is die houding minder logisch dan het lijkt. Want nog geen twee jaar geleden kondigden partijleiders Klaver (GroenLinks), Asscher (PvdA) en Roemer (SP) aan dat de Linkse Samenwerking nou echt eens zou beginnen. ''Het is als met pubers en seks,” zei Asscher toen. “Op een gegeven moment kom je erachter dat het leuker is om het te doen.''

De linkse oppositie deed verschillende wetsvoorstellen en presenteerde zelfs samen een tegenbegroting. Ook in het alledaagse Kamerwerk is het partnerschap te herkennen. Zo debatteren SP-ers soms namens GroenLinks-ers of PvdA-ers. Dat lijken misschien kleine voorbeelden, maar nieuw is het wel.

Knipperlichtrelatie

In het verleden leek de liefde op links nog het meest op een knipperlichtrelatie. Pogingen tot samenwerken liepen na een gepassioneerde start vaak op niets uit. In 2006 bleef het bijvoorbeeld bij een korte kop koffie tussen leiders Halsema, Marijnissen en Bos. In '11 en '12 werden twee nieuwjaarsrecepties gehouden, maar verder dan dat kwam het niet.

Het dichtst bij een verregaand verband waren GroenLinks en de PvdA. In 2015 spraken Diederik Samsom en Bram van Ojik in het diepste geheim met elkaar. De partijen zouden in die plannen na de verkiezingen samen één fractie vormen. Zo ver kwam het niet. Van Ojiks opvolger, Jesse Klaver, zag die optie niet zitten. Daarmee leek de kous af. Totdat Rutte III aantrad, toen begon het huidige samenzijn.

Verbaasd

Met de frontale aanval op de PvdA lijkt de SP op een breuk aan te sturen. Al denkt Meyer daar anders over. "Ik ben verbaasd dat dit aan de linkse samenwerking wordt gekoppeld." Volgens hem is nu vooral duidelijk dat er 'iets te kiezen' is op links. Dat de idealen op Europees niveau verschillen hoeft volgens hem een Haags vriendschapsverband niet uit te sluiten.

Toch denkt ook binnen de SP er niet iedereen zo over. Zo zegt de SP Rotterdam dat ze het spotje niet kunnen verdedigen. "We vallen links aan, maar het probleem zit op rechts." Ook de afdeling Oude IJsselstreek is niet tevreden. De fractie daar neemt "uitdrukkelijk afstand van deze spot". Ook daar ligt Meyer niet wakker van. Volgens hem zijn er 150 afdelingen die wél de polonaise lopen.

Ondanks alle ophef telt de partijvoorzitter vooral zijn zegeningen. Hij ziet dat reclamecampagne veel stof doet opwaaien. Van kwaaie columnisten en een woedende cartoonist tot teleurgestelde tweets van linkse 'vrienden', voor de SP is het vooral gratis aandacht. Al blijft de vraag wat je daarvoor koopt.

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie