Politiek
NOS

Waarom kon de gouverneur van Limburg niet aanblijven?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Waarom kon de gouverneur van Limburg niet aanblijven?

Hij is niet langer gouverneur van de provincie Limburg, Theo Bovens. Na bijna tien jaar neemt hij gedwongen afscheid. Sinds het vertrek van twee gedeputeerden vanwege een integriteitskwestie ontbrak het aan vertrouwen. Niet in zijn integriteit, wel in zijn vermogen om de steeds terugkerende integriteitsproblemen in Limburg aan te pakken.

"Ik vind het zeker pijnlijk dat ik hierdoor weg moet, maar ik vind aan de andere kant ook dat het ambt van de gouverneur niet op enige manier in diskrediet mag zijn. Als je in een politieke discussie over integriteit wordt gezogen en het ambt daarmee schade zou oplopen, dat vind ik nog erger. Dus dat was voor mij de reden om mijn functie ter beschikking te stellen. Een gouverneur van Limburg dat is een symboolfunctie, meer dan een commissaris van de koning in een andere provincie, en daar mag geen politieke discussie over plaats moeten vinden", zegt hij in NOS Met het Oog op Morgen.

Video niet beschikbaar

Rouwverwerking

Hij moest nog niet per direct stoppen, maar het combineren van wat het werk met zich meebracht in combinatie met die rouwverwerking, was volgens hem niet te doen."Ik heb er een dubbel gevoel bij. Ik heb met heel veel plezier altijd dat ambt van gouverneur van Limburg bekleed en tot tien dagen geleden had ik het plan om dat nog twee jaar te doen, want dan loopt het termijn af. En dan komt er toch een kink in de kabel en dan is binnen een week, tien dagen het einde daar. Ik had nog wel een paar maanden kunnen doorgaan, daar was wel voldoende vertrouwen voor om nog een tijdje de overdracht te regelen. Maar toen werd het vorige week toch wel te veel, ook te emotioneel, om het te kunnen blijven doen", zegt Bovens.

Imago van vriendjespolitiek

Toen hij aantrad in 2011 was integriteit al een onderwerp van aandacht, het was een punt waar de gouverneur speciaal op moest letten. Toch noemde hij de problemen destijds 'incidenten'.

"Als je het heel nauwkeurig bekijkt, heb je het over integriteitsschendingen, dat zijn echt zaken die fout gegaan zijn. Dat zijn er niet zo heel veel geweest bij de provincie. Ik heb er eentje in 2013 gehad met een fractievoorzitter van GroenLinks en in 2014 met een oud-gedeputeerde van de VVD, in 2015 de fractievoorzitter van de PVV en daarna is het eigenlijk rustig gebleven met uitzondering van een aantal bijna-affaires. Dat waren zaken die zeker in de publiciteit gespeeld hebben, maar waar meer de schijn van de belangenverstrengeling en het imago van de vriendenrepubliek voor ophef zorgden. Onderzoeken hebben toen aangetoond dat er in ieder geval geen schending plaatsvond, maar wel die schijn kon worden gewekt. En dat is waar we het meeste last van hebben op dit moment, de mensen in het Limburgse, dat is het imago van dat er iets van vriendjespolitiek zou spelen rond dat gouvernement aan de Maas."

We zijn geen sheriff

Eerder gaf hij al aan dat hij als gouverneur geen hoeder van de wet is, maar hoeder van de integriteit: "Wij zijn, zo staat het ook in onze ambtsinstructies, verantwoordelijk voor het bevorderen van de integriteit in het ambtsgebied. En dat betekent dat wij dus inderdaad heel veel werk maken van spiegelgesprekken, van gesprekken met statenleden, gedeputeerden en in mijn geval ook met burgemeesters om dat integriteitsbewustzijn te bevorderen. Daar geven wij ook instrumenten voor om dat te doen, via trainingen en dergelijken. Maar als dan iemand toch ondanks alle rijlessen die wij geven bij wijze van spreken, toch met de auto door het rood licht rijdt, dan hebben wij heel weinig instrumenten in handen om te gebruiken. We kunnen geen sanctie opleggen, we kunnen niemand ontslaan. We kunnen alleen zeggen dat iets onverstandig is en ze ervan proberen te overtuigen om terug te treden of spijt te betuigen. Dat geldt ook voor burgemeesters in gemeenten trouwens. We zijn geen sheriff, we zijn geen scheidsrechter."

Paradox van integriteit

Heeft hij dan toch het gevoel dat hij iets heeft laten liggen in zijn termijn? "Het niet in staat zijn om dat imago van die provincie echt te veranderen. De paradox van integriteit is: hoe meer je eraan doet, hoe meer mensen denken dat er iets aan de hand is. We slagen er niet in om hiervan af te komen, er komt iedere keer weer een nieuwe beschuldiging of een nieuwe schijn langs en dat wordt dan geplaatst in de serie zoals we die in Limburg al sinds de jaren 90 kennen. En dat is jammer. Aan de andere kant kan ik ook aantonen dat we tientallen schendingen van integriteit hebben voorkomen in Limburg. Dat is de provinciekant en daarmee voorkom je niet dat er toch af en toe iemand door het rood licht rijdt."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie