Politiek
EO

DENK wil minister van inclusie en diversiteitsquotum van 10%

foto: EOfoto: EO
  1. Nieuwschevron right
  2. DENK wil minister van inclusie en diversiteitsquotum van 10%

Discriminatie en uitsluiting zijn een groot maatschappelijk probleem, maar we doen er bijna niks aan. Dat zegt DENK-lijsttrekker Farid Azarkan in een speciale verkiezingsuitzending van Dit is de Dag. "Onze minister-president heeft gezegd: er is systemisch racisme." Daarom pleit de partij onder andere voor een minister van inclusie en een diversiteitsquotum.

Video niet beschikbaar

27 procent van de Nederlands ervaart uitsluiting, blijkt uit het onderzoek van het SCP. "Dat zijn vier miljoen Nederlanders", zegt Azarkan. "Er is discriminatie op de arbeidsmarkt, veel makelaars zijn bereid te discrimineren. Zelfs de belastingdienst doet het", zegt de lijsttrekker.

Diversiteitsquotum

DENK wil, naast een minister van inclusie, ook een diversiteitsquotum in het bedrijfsleven en de overheid, van 10 procent. "Die tien procent is specifiek gereserveerd voor mensen met een niet-westerse afkomst." Azarkan accepteert dat er hiervoor etnische registratie voor moet plaatsvinden. "Bij positieve discriminatie mag dat", stelt hij.

Azarkan vindt ook dat de politie beter online racisme moet bestrijden. Dit kan zelfs door het uit te lokken, vindt hij. Journalisten doen dit al, vertelt de lijsttrekker: "De Groene Amsterdammer ging makelaars bellen en vroeg of ze een appartement willen verhuren, maar dan niet aan Marokkaanse, Turkse of Surinaamse mensen. Als 92 procent van de makelaars zegt dat dat kan, is dat pijnlijk." Ook de politie kan zo te werk gaan.

Verkiezingsserie

In de verkiezingsserie van Dit is de Dag waren eerder Sigrid Kaag (D66), Wopke Hoekstra (CDA) en Esther Ouwehand (Partij voor de Dieren) te gast.

Tweede Kamerverkiezingen 2021

Bij NPO Radio 1 volg je alles rondom de Tweede Kamerverkiezingen. De belangrijkste verhalen en het laatste verkiezingsnieuws lees je hier. (Tip: met de NPO Radio 1-app ben je nóg sneller op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.)

Ster advertentie
Ster advertentie