Naar homepage
Politiek

Akkoord woonplannen 2021 met Groenlinks en PvdA: minder huurstijging, extra geld voor leefbare wijken
NOS

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Akkoord woonplannen 2021 met Groenlinks en PvdA: minder huurstijging, extra geld voor leefbare wijken

Het kabinet heeft de woonplannen voor 2021 aangepast. De huurverhoging in de vrije sector wordt beperkt tot het inflatiepercentage plus 1 procent daarbovenop. Ook komt er 450 miljoen euro vrij voor de verduurzaming van leefbare wijken en houden alleenstaanden gemakkelijker toegang tot een sociale huurwoning.

De oppositiepartijen PvdA en GroenLinks hebben een definitief akkoord bereikt met de ministers Ollongren van Wonen en Hoekstra van Financiƫn, zo melden bronnen aan de NOS. Vandaag bespreekt de ministerraad de deal.

"Het is niet zo dat de linkse oppositie hiermee alles wat ze wilden voor elkaar heeft gekregen", zegt politiek verslaggever Wilco Boom in het NOS Radio 1 Journaal. "Maar we kunnen wel vaststellen dat de oppositie deze keer veel invloed heeft gehad op het woonbeleid voor het komende jaar."

Ollongren en Hoekstra gingen in september al op zoek naar steun bij de linkse partijen om de woonbegroting door de Tweede en Eerste Kamer te krijgen. In de Eerste Kamer heeft het kabinet geen meerderheid. Dus besloten de twee ministers om in de Tweede Kamer rond te kijken naar oppositiepartijen die het draagvlak voor de woonplannen kon vergroten en problemen in de Eerste Kamer kon voorkomen.

Van tafel

PvdA-leider Asscher en GroenLinks-voorman Klaver hebben diverse gesprekken gevoerd met de twee ministers. Maar de gesprekken liepen niet altijd even soepel. De twee partijen wilden iets terug voor hun steun.

De geplande huurverhoging in de vrije sector van 2,5 procent plus inflatie moest bijvoorbeeld van tafel. Ook moest veel geld naar de aanpak van kwetsbare wijken en de aanpassing van de inkomensgrens voor sociale huurwoningen moest van de baan.

Door deze aanpassing van de inkomensgrens werd het voor alleenstaanden wel erg moeilijk om nog een sociale huurwoning te krijgen, was de vrees van de oppositie. Er werd gesproken van een 'single-straf'. Die is nu geschrapt.

Maandag praat de Tweede Kamer over de woonbegroting.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie