Politiek
AVROTROS

Jortcast: Politici slaan de plank mis met metaforen

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Jortcast: Politici slaan de plank mis met metaforen

In de Nederlandse persconferentie werd veelvoudig gebruik gemaakt van metaforen. Toch gingen deze vaak het doel voorbij, volgens cultuurhistoricus Lotte Jensen. Ze vertelt er meer over in de Jortcast.

#397 - Kerstspecial deel 2: dansen met de dood

Politici trokken van alles uit de kast vertelt Jensen: “Het was 'oorlog met het virus'. Het ging over frontberichten en loopgraven. Dat doet het goed in het begin want daarmee insinueer je dat je de strijd aan gaat om het klusje te klaren.” Het probleem lag later echter in het feit dat het hier niet ging om een kortstondige situatie: “Metaforen sturen ons denken en onze perceptie. Wanneer je zegt dat de strijd tegen het virus een marathon is en je nog maar tien kilometer moet rennen voordat je er bent, dan ga je denken volgens dat patroon.” We gaan dus leven naar de metaforen.

Geschiedenis als gereedschapskist

Volgens Jensen moeten we vooral naar de geschiedenis kijken: “Het verleden is vaak een schoolvoorbeeld om te zien hoe je om moet gaan met zo’n bedreiging. Toen wilden ze ook de angst bezweren, we moeten kijken naar hoe dat werd gedaan.” Ook vertelt Jensen dat vaak te volgen is hoe een pandemie verloopt: “Een gezondheidscrisis mondt vaak uit in een sociale en politieke crisis en leidt zonder draagvlak altijd tot rellen en protesten.” Het is juist daarom van belang dat heldere taal wordt gebruikt om draagvlak te creëren.

Verademing

We moeten meer naar Denemarken kijken als het om persconferenties gaat volgens Jensen: “Het is glashelder. De politici spreken rechtstreeks de doelgroepen aan die worden getroffen en ze nemen keuzes die goed uit te leggen zijn.” Denk hierbij bijvoorbeeld aan het openhouden van de sportscholen omdat dit goed is voor de algehele gezondheid.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie