Politiek
WNL

CDA-prominent Gerd Leers: 'CDA moet PVV op voorhand niet uitsluiten'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. CDA-prominent Gerd Leers: 'CDA moet PVV op voorhand niet uitsluiten'

Partijprominent Gerd Leers vindt het onverstandig dat CDA-lijstrekker Henri Bontenbal een samenwerking met de PVV op voorhand uitsluit. "Ik snap zijn emotie op dit punt, maar ik ben niet zo van het uitsluiten van partijen", zegt de voormalig asielminister in Sven op 1.

Video niet beschikbaar

Bontenbal, lijsttrekker van het CDA voor de komende Tweede Kamerverkiezingen in november, zei gisteren in het radioprogramma WNL Haagse Lobby dat hij niet wil samenwerken met de PVV en Forum voor Democratie in een coalitie. "Deze partijen zijn onfatsoenlijk en willen niet echt de democratische rechtsstaat beschermen. Het CDA gaat niet in een coalitie met deze partijen."

Leers begrijpt Bontenbal niet. "Je moet kijken hoe de PVV straks uit de verkiezingen komt", vindt hij. Maar, zegt Leers: "Als het gedachtengoed van de PVV volledig haaks staat op het gedachtengoed van het CDA over menswaardige opvang (van asielzoekers, red.), dan moeten we met zo’n partij niet in een coalitie willen gaan zitten."

'Nadenken over coalitiedeelname'

Volgens Leers moet het CDA überhaupt goed nadenken over een eventuele coalitiedeelname na de verkiezingen. "Natuurlijk probeer je de idealen die je hebt tot werkelijkheid te laten komen via een coalitie, maar het moet geen doel op zich zijn", zegt de partijmastodont, die het verstandig vindt dat Bontenbal niet meer spreekt over het CDA als bestuurderspartij, maar over een verantwoordelijkheidspartij.

"Als je teruggaat in de geschiedenis, zie je dat het CDA veel heeft bijgedragen aan het landsbestuur. Dat is zeer te prijzen. Aan de andere kant: een bestuurderspartij wordt gedwongen in het systeemdenken", zegt Leers. "Je zit met Europa, met afspraken en coalities. Wat dan dreigt te gebeuren is dat je de leefwereld van mensen uit het oog verliest."

Volgens Leers is dat bij het CDA de afgelopen jaren gebeurd. "We zijn heel erg goed in het besturen geweest, maar dan doe je altijd tekort aan waar mensen behoefte aan hebben. Het wordt tijd dat we daar weer meer aandacht voor gaan krijgen."

'Stoppen met onderling gekift'

De partijprominent roept CDA’ers op achter Bontenbal te gaan staan. "Henri Bontenbal krijgt het alleen niet voor elkaar. We krijgen het pas voor elkaar als we gezamenlijk zeggen: dat gedachtengoed dat hij verwoord, daar gaan we achter staan en we gaan stoppen met gekift onderling. We moeten één front vormen en laten zien dat het CDA wel wat te brengen heeft."

Leers vindt het goed dat Bontenbal de CDA-kar mag trekken, ondanks de geringe politieke ervaring van het Kamerlid. "Ik vind het belangrijk dat een jong iemand naar voren wordt geschoven. Vernieuwing hebben we hard nodig. En wat goed is, komt snel", zegt Leers, die wil dat het CDA niet langer "de zijspan" is van de VVD. De christendemocraten moeten terug naar de kern, vindt hij.

"Met Bontenbal, of met wie er ook staat, hebben we niet morgen de door de wol geverfde premierskandidaat. Dat was met Jan Peter Balkende ook niet zo. Maar met Balkende hadden we een thema waarvan mensen zeiden: dat hebben we nodig, daar snakken we naar. Fatsoen, relatie en omkijken naar elkaar."

Luister Sven in je favoriete podcast-app

Wil je Sven op 1 iedere dag in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de Sven op 1 podcast.

Gerelateerde podcast

Sven op 1

Sven op 1

Ster advertentie
Ster advertentie