Politiek
NOSNTR

PVV, VVD, NSC en BBB bereiken akkoord

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. PVV, VVD, NSC en BBB bereiken akkoord

De formerende partijen in Den Haag zijn eruit. PVV, VVD, NSC en BBB hebben een voorlopig regeerakkoord gesloten.

Beluister het gesprek in Nieuws & Co met politieke verslaggevers Lars Geerts, Ewoud Kieviet en Roel Bolsius terug:

Video niet beschikbaar

PVV-leider Wilders kwam naar buiten met de mededeling dat de vier partijen een onderhandelaarsakkoord hebben gesloten. Dat zal nu worden voorgelegd aan de Tweede Kamerfracties van deze partijen. Pas als die het met de tekst eens zijn, is er sprake van een definitief akkoord, zei Wilders.

Beoogde premier nog niet bekend

Over de beoogde formateur en beoogde minister-president is nog niets bekend. Wilders zei dat de partijen het daar wel over hebben gehad, maar dat ze dat gesprek "op een later moment zullen voortzetten".

Het is niet duidelijk waarom de partijen het nog niet eens zijn over de premier. Ook de andere partijleiders wilden niet ingaan op de vraag wie Mark Rutte gaat opvolgen. "Ik laat de woordvoering daarover aan de heer Wilders", zei NSC-leider Omtzigt.

Bespreken met fracties

BBB-leider Van der Plas noemde het "heel mooi voor Nederland" dat er een onderhandelaarsakkoord is: "Ik feliciteer het land." VVD-leider Yesilgöz zei dat er belangrijke laatste stappen zijn gezet.

Yesilgöz gaat het akkoord nu eerst met de fractie bespreken. "Bij de VVD duurt dat altijd wel lang; we gaan het eerst goed lezen en met elkaar praten, dus het kan wel laat worden."

Eindverslag informateurs

De informateurs Van Zwol en Dijkgraaf zullen in ieder geval vandaag hun eindverslag inleveren bij Kamervoorzitter Bosma. Volgende week volgt dan het Kamerdebat over het akkoord en over de benoeming van een formateur.

Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!

Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.

Meld je hier aan

Ster advertentie
Ster advertentie