Politiek
BNNVARA

CENTCOM: Kamer onjuist geïnformeerd over Hawija

foto: ANP fotofoto: ANP foto
  1. Nieuwschevron right
  2. CENTCOM: Kamer onjuist geïnformeerd over Hawija

Minister Bijleveld van Defensie heeft de Tweede Kamer verkeerd geïnformeerd over de burgerdoden bij Hawija. Dat blijkt uit navraag van De Nieuws BV bij het Amerikaanse commandocentrum CENTCOM. Volgens CENTCOM leidde het onderzoek naar de burgerdoden al in augustus 2015 tot een definitief onderzoeksrapport. De minister stelt dat zo'n eindverslag nooit is opgesteld.

Hawija

CENTCOM laat De Nieuws BV weten dat er op 20 augustus 2015 een definitief onderzoeksrapport, een closure report, werd opgeleverd. Zo'n rapport wordt opgesteld voor ieder bombardement waarbij mogelijk burgerdoden zijn gevallen. Ook het Nederlandse bombardement op Hawija werd onderzocht. De Kamer wilde graag weten wat daar de conclusies van zijn, maar kreeg te horen dat er nooit een definitieve versie is verschenen.

Dat rapport verscheen recent wel online. Op 5 december van dit jaar publiceerde CENTCOM het rapport op hun website onder de rubriek 'eerder beoordeeld'. Daar staat dat een onbekend aantal burgers is gedood bij de luchtaanval op een IS-gebouw in Hawija. Op vragen van De Nieuws BV laat het Amerikaanse commandocentrum weten dat niet is na te gaan wanneer het closure report met Nederland is gedeeld. De Amerikanen zeggen dat de daarvoor benodigde gegevens uit 2015 en 2016 ontbreken en verwijzen door naar het Nederlandse ministerie van Defensie.

Fragment van het interview van De Nieuws BV met CENTCOM

De Nieuws BV:
"Exactly. And it's also published on the CENTCOM site, I saw. But the answer stated that the investigation was completed. But did it also deliver a final, or a kind of closure report, I believe it is called, at the same time?"

Woordvoerder CENTCOM:
"Ah.. Yes. The closure report itself is currently classified. But it did produce a closure report back in august 20th, I think it was simultaneously."

De Nieuws BV:
"Yeah, allright. Together with the closure of the investigation?"

Woordvoerder CENTCOM:
"Yes."

Haagse reacties

In een reactie laat het ministerie van Defensie weten dat er volgens hen geen closure report is. Ook nadat zij CENTCOM nogmaals om opheldering hebben gevraagd. Volgens het ministerie gaat het rapport van 20 augustus 2015 namelijk over het targeting proces en niet over de burgerdoden. "Waar door CENTCOM naar wordt verwezen is het aanvullende onderzoek van CENTCOM naar het targeting proces. Met dat rapport beschouwde CENTCOM het gehele onderzoek naar burgerslachtoffers inderdaad als afgesloten, maar dat is niet hetzelfde als een finaal rapport, oftewel closure report, zoals voor Mosul is gedaan."

Tweede Kamerlid Sadet Karabulut (SP) is niet overtuigd. Zij heeft grote vraagtekens bij de verklaring van Defensie. Volgens Karabulut slaat dit "een gat in de verdediging" van het ministerie. Zij wil dan ook zo snel mogelijk opheldering.

Het bombardement op Hawija is een politiek beladen dossier. Bij dat bombardement vielen waarschijnlijk tientallen burgerslachtoffers, maar dat werd in eerste instantie tegenover de Kamer ontkent. Afgelopen maand leidde dat tot twee grote debatten waarin de minister haar excuses aanbood, maar naar nu blijkt dat Bijleveld opnieuw onjuiste informatie met de Kamer deelde.

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie