Politiek
BNNVARA

5 jaar Volt: 'Het is een marketingconcept, geen partij'

  1. Nieuwschevron right
  2. 5 jaar Volt: 'Het is een marketingconcept, geen partij'

De politieke partij Volt bestaat 5 jaar. Na een periode van snelle groei en een vliegende start tijdens de Tweede Kamerverkiezingen staat de Europese partij nu voor hete vuren. De zaak rondom oud-partijlid Gündoğan lijkt de partij weinig goeds te doen. Chris Aalberts, journalist en Volt-watcher, vindt de partij weinig vernieuwends brengen en vertelt bij Vroeg! wat hij verwacht voor de toekomst van Volt.

Video niet beschikbaar

Aalberts legt uit dat de partij de Nederlandse tak van de Europese beweging Volt vormt en de eerste nationale partij van de beweging is die het tot een nationaal parlement wist te schoppen. Terwijl volgens Aalberts de partij niks nieuws brengt. "Ze profileren zich als een unieke beweging die Europees gezien samenwerkt met hun andere aftakkingen. Maar dit gebeurt ook door andere partijen, de PvdA doet dit ook al jaren." Wat Volt volgens Aalberts zo succesvol maakte in het begin was de nieuw- en onbedorvenheid van de partij. "Ze zijn een goed alternatief als bijvoorbeeld GroenLinks of D66 keuzes maakt waar je het niet mee eens bent."

Europees samenwerken

Wat Volt Nederland volgens Aalberts goed gedaan heeft, is het concept van Europees samenwerken als uniek partijpunt in de markt zetten. "Ik zie Volt daarom ook eerder als succesvol marketingconcept dan als politieke partij."

De missie van Volt is om door Europees samen te werken maatschappelijke problemen in landen op te lossen. "Dat idee wordt als vernieuwend ontvangen, maar ik vind die structuur problematisch." Zo zouden volgens Aalberts Europese programmapunten goed kunnen werken in Nederland, maar dan weer niet in Polen of Malta. "Het is een mooie gedachte om de best practices van verschillende landen toe te passen op je eigen land, maar daar heb je die Europese structuur niet voor nodig."

Gündoğan-gate

De zaak rondom Gündoğan besmet de partij, maar volgens Aalberts wist Volt wie ze binnen haalden met Gündoğan: "Ze stond destijds bij D66 al bekend als lastig." Aalberts vindt het bizar dat de zaak rondom Gündoğan niet intern is opgelost, maar extern. "Dat had niet gehoeven."

De toekomst van Volt

Over de toekomst van Volt is Aalberts sceptisch, zowel Europees als nationaal gezien. "In Europa zitten ze nu in vijf landen, waarvan in een land alleen maar een gemeenteraadslid. Wat heeft dat voor zin?" Toch denkt Aalberts wel dat de partij zal blijven bestaan, ondanks dat ze het als splinterpartij moeilijk hebben. "Ik ben benieuwd hoe Volt een onderscheidend profiel kan hebben zonder uitgesproken mensen. Dat lijkt me een groot probleem."

Benieuwd naar het hele gesprek? Luister het terug in de podcast van Vroeg!

29-3 Volt bestaat 5 jaar, is er een toekomst voor de partij? - Vroeg!

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie