Politiek
BNNVARA

Alexander Pechtold over koerswijziging coalitie: 'Wie openbreekt, betaalt'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Alexander Pechtold over koerswijziging coalitie: 'Wie openbreekt, betaalt'

De regeringspartijen moesten flink inleveren na de verkiezingen. Een meerderheid in de Eerste Kamer voor de coalitie en hun plannen zit er niet in. Dinsdag komen ze samen voor een crisisoverleg. Gaat het kabinet vallen of kunnen we een koerswijziging verwachten? "Ik hou er liever van dat terwijl je regeert, je resultaten boekt", aldus Alexander Pechtold in De Nieuws BV.

Week van Kee met Alexander Pechtold: geen koerswijziging kabinet maar tempo maken - De Nieuws BV Politiek

"Niet", zegt D66-prominent Alexander Pechtold resoluut op de vraag wanneer het kabinet gaat vallen. "Niet zolang er geen alternatief is. Een kabinet valt wanneer één of meerdere partijen binnen een coalitie het gevoel hebben dat er een alternatief met oppositiepartijen is te vormen, wat aantrekkelijker is."

Koerswijziging

Door de grote winst van de BBB moet er misschien afgeweken worden van de stikstofplannen van de coalitie. Volgens Pechtold hoeft het niet te betekenen dat er een koerswijziging komt. "Natuurlijk moet je niet helemaal doof zijn als er vervolgens voor de Eerste Kamerverkiezingen via de provincie een andere verhouding is, maar moet je gewoon op zoek gaan naar gezamenlijke oplossingen. Dat betekent constructief met elkaar gaan praten."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Het is verstandig dat de coalitie dinsdag in overleg gaat, vindt Pechtold: "Dan weet je ongeveer wat er in de provincies en dus in de Eerste Kamer gaat gebeuren. Dan is het heel verstandig om te kijken: hoe gaan wij door?" Gaat de coalitie bij diens dossiers water bij de wijn doen om zo tegemoet te komen aan oppositiepartijen? Of, wil bijvoorbeeld het CDA het coalitieakkoord openbreken? Dat zijn vragen die daar besproken kunnen worden, aldus de D66-corifee.

'Wie openbreekt, betaalt'

"Wie openbreekt, betaalt", vult hij aan. "Niet voor niets wijst de VVD nu naar het CDA." Want, zo legt Pechtold uit: VVD wil ook plannen aanpassen, maar als zij dat aan het CDA laten, "weten zij zeker dat het CDA moet betalen. Dat zijn de informele regels in Den Haag."

Pechtold boekt liever resultaten tijdens de regeringsperiode, zegt hij. "Je kan praten over data in de toekomst, 2030, 2035. Je kan ook concreet over morgen worden. Ik hou er liever van dat terwijl je regeert, je resultaten boekt. Dus, wat kunnen we morgen met de boeren afspreken? Welke kunnen we wel uitkopen? Dus, hoe kunnen we versnellen in het begin en misschien er langer over doen? Dat is ook altijd een oplossing."

Video niet beschikbaar

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, TikTok en Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie