Politiek
WNL

Middenpartijen staan onder druk: ‘We zijn gaan flirten met de flanken’

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Middenpartijen staan onder druk: ‘We zijn gaan flirten met de flanken’

Door de versnippering van het politieke landschap staan vooral de middenpartijen onder druk. Volgens oud-Kamerlid voor GroenLinks Bram van Ojik komt dit omdat het midden “is gaan flirten met de flanken”, zo zegt hij in WNL Haagse Lobby. “Het midden moet trots zijn op de gematigde politiek en gematigde toon.”

“Er zijn een aantal mensen die staan voor iets waar we nu een beetje denigrerend over zijn gaan doen.” Als voorbeeld noemt hij politici als Ruud Lubbers (CDA) en Wim Kok (PvdA). “Als je soms de retoriek hoort van iemand als Mark Rutte als het gaat om buitenlanders, met ‘pleur op’ en ‘doe normaal’, dat is een manier van spreken waarin je eigenlijk flirt met de flanken. Sybrand Buma kon dat ook goed. Dat is heel gevaarlijk, want daarmee hol je het politieke midden uit.”

‘Politieke midden van vroeger bestaat niet meer’

Het politieke midden zoals we dat vroeger kenden bestaat volgens Van Ojik dan ook niet meer. “Ik denk dat we daar heel eerlijk over moeten zijn. De vraag is we dat terug kunnen krijgen”, zegt hij. “We kunnen dat als ambitie formuleren. Het zijn partijen die gematigd zijn, die het compromis zoeken en die bereid zijn om over de eigen schaduw heen te springen.”

En er zijn nog wel degelijk een aantal partijen die dat als uitgangspunten hebben, denkt de GroenLinks-politicus. “Waaronder het CDA en D66, maar ook GroenLinks, al wordt dat niet door iedereen zo gezien. Dat moeten we koesteren en nieuw elan geven zodat mensen daar de waarde weer van inzien.”

‘Je mag best trotser staan voor een middenkoers’

Oud-Kamerlid Julius Terpstra koos ooit voor het CDA als sterke middenpartij, zo vertelt hij. Zijn partij merkt nu dat kiezers tegenwoordig eerder de flanken opzoeken.

“Ik denk dat je best wat fermer en trotser mag staan voor een middenkoers of een compromis, als je maar uitlegt waar het vandaan komt en wat je ervoor hebt moeten inleveren.” Volgens Terpstra is in het buitenland goed te zien dat ook dat succesvol kan zijn. “Het CDU in Duitsland wint ook van de AFD bij de regionale verkiezingen, en ook in Frankrijk wint de middenpartij.”

Als middenpartij moet je vooral niet ‘te bang’ zijn. “En juist dat compromis weer eigentijdse waarde geven”, zegt Terpstra. “Ik denk dat daar nog heel veel kansen liggen.” In zekere zin heeft D66-leider Sigrid Kaag dat afgelopen campagne gedaan, zegt Terpstra. “Die heeft dat heel erg geprobeerd, en die heeft thema’s als fatsoen en normen en waarden omhoog gehaald. Dat heeft aangeslagen.”


Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie