Politiek
NOS

Premier Rutte opent aanval op 'zolderkamergeleerde' Baudet

foto: NOSfoto: NOS
  1. Nieuwschevron right
  2. Premier Rutte opent aanval op 'zolderkamergeleerde' Baudet

Volgens VVD-leider Rutte neemt Thierry Baudet van Forum voor Democratie met zijn nexit-standpunt een "onverantwoord risico met onze veiligheid, onze stabiliteit en onze welvaart". In het NOS Radio 1 Journaal geeft politiek commentator Xander van der Wulp context bij de uitspraken van Rutte.

Premier Rutte opent aanval op 'zolderkamergeleerde' Baudet

In een toespraak over Europa zei de premier dat Nederland de Europese samenwerking juist hard nodig heeft "met al die onrust in de wereld". Baudet is in zijn ogen een "zolderkamergeleerde die daar zit te fröbelen hoe de ideale wereld in elkaar zit".

Forum voor Democratie wil dat Brussel minder macht krijgt, hoewel er de afgelopen tijd wat onduidelijkheid was over of dat ook een nexit zou moeten betekenen. Op de website van de partij staat dat FvD Europese samenwerking heel belangrijk vindt, maar dat de EU is verworden tot "een volstrekt ondemocratische moloch". Daarom wil Baudet, die zelf in ieder geval voorstander blijft van een vertrek uit de Europese Unie, een referendum organiseren over het Nederlandse EU-lidmaatschap.

Grote concurrent

Rutte vindt dat Baudet zijn nexit-standpunt baseert op "rare verzinselen, op basis van wonderlijke theorieën die hij ergens op een zolderkamer bedacht heeft". Dat de VVD-leider kiest voor zo'n directe aanval op Baudet, laat zien dat hij Forum voor Democratie nu echt ziet als grote concurrent, zegt politiek verslaggever Ron Fresen. De partij van Baudet werd bij de Provinciale Statenverkiezingen in één keer de grootste.

De felle aanval van Rutte komt iets meer dan een week voor de Europese verkiezingen, die in Nederland op donderdag 23 mei worden gehouden. Volgens Fresen hoopt Rutte daar op een tweestrijd tussen de VVD en Forum voor Democratie. "Rutte heeft wat terug te winnen. Bij de VVD denken ze dat veel van hun voormalige kiezers vooral vanwege migratie en klimaat zijn overgestapt naar Forum. En dat die groep, met daarin veel ondernemers, geen experimenten wil met de EU en een nexit. Die zijn dus terug te winnen, denkt de VVD."

Ster advertentie
Ster advertentie