Politiek
WNL

Fortuyn-vertrouweling Marco Pastors: 'Vandaag raakt me meer dan verwacht'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Fortuyn-vertrouweling Marco Pastors: 'Vandaag raakt me meer dan verwacht'

Onvoorwaardelijke liefde, dat was de belofte van Pim Fortuyn aan zijn goede vriend Marco Pastors. “Hij gaf me een cadeau, waarin stond dat hij zonder voorwaarden van me hield”, memoreert de voormalig wethouder van Leefbaar Rotterdam. “Ondanks het leeftijdsverschil hadden wij een échte vriendschap”, vervolgt Pastors. “Hij had veel meer meegemaakt dan ik en was in die zin een vaderfiguur voor me. Maar we waren heel gelijkwaardig aan elkaar.”

Video niet beschikbaar

Precies twintig jaar na de moord op de Rotterdamse politicus blikt Pastors terug op die fatale dag. “Het NOS Journaal was afgelopen, maar kwam toen opeens weer terug. Na een minuut of vijf was het wel helder dat dit niet meer goed kwam.”

'Wereld stortte in'

Onmiddellijk stortte de wereld van de Rotterdammer in. “Alsof er een vrachtwagen door je beeld rijdt, die alles wegvaagt wat je voor je ziet. Er zat zoiets bijzonders aan te komen in Rotterdam, met Pim in de Gemeenteraad en ik in het college. In één klap was dat weg.”

Een opvolger heeft zich volgens Pastors nooit aangediend. “Ik denk ook niet dat mensen op zoek moeten gaan naar een nieuwe Pim. Hij heeft de lat zo hoog gelegd.” In plaats daarvan moet men op de uitkijk voor een beweging die voor soortgelijke ideeën staan, als het aan de oud-wethouder ligt. “Er zitten dertig zetels aan de rechterkant en als die beter georganiseerd worden, kun je een mooie beweging opbouwen.”

Sven op 1 met Marco Pastors

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie