Politiek
WNL

Wopke Hoekstra over akkoord op klimaattop Dubai: 'Opvoeren van druk helpt'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Wopke Hoekstra over akkoord op klimaattop Dubai: 'Opvoeren van druk helpt'

De klimaattop in Dubai kwam op 12 december ten einde met een akkoord over het afstappen van fossiele brandstoffen. Alle 198 landen schudden elkaar de hand, maar EU-Commissaris van Klimaat Wopke Hoekstra benadrukt dat dit geen eenvoudige taak is geweest. "Het zou een illusie zijn om te doen alsof één gesprek met mij mensen totaal van inzicht doet veranderen."

De lidstaten van de Europese Unie, die op VN-toppen gezamenlijk optrekken, hadden vooraf twee doelen die beide zijn behaald: een akkoord over het stoppen met het gebruik van fossiele brandstoffen en een verdrievoudiging van duurzame energie.

"Het is wel zo dat herhaling van gesprekken, het zoeken naar ruimte, het creëren van coalities en het opvoeren van de druk helpt", zegt Hoekstra in het radioprogramma Sven op 1. "Als 170 of 180 landen iets willen, wordt het steeds moeilijker om spelbreker te zijn. Dat is veel ingewikkelder dan wanneer je met twee groepen die ongeveer even groot zijn tegenover elkaar staat."

Video niet beschikbaar

'Spel dat je met elkaar speelt'

Hoekstra wil andere landen niet verleiden om zich aan te sluiten bij een akkoord, maar noemt het "een combinatie van all of the above". "Elk gesprek is natuurlijk anders, het zijn allemaal andere gesprekspartners. De één is gevoeliger voor reputatie, de andere is gevoeliger voor rationeel argumenteren en wat de wetenschap ervan vindt. En weer een ander vindt het belangrijk om niet alleen te komen te staan. Dat is natuurlijk het spel dat je met elkaar speelt."

Hoekstra vindt dat de Unie effectief gehandeld heeft, mede omdat de aanwezige Europese ministers allemaal hebben meegeholpen aan het akkoord door het voeren van belangrijke gesprekken. "Het is de kunst om van de coalitie van Europese ministers een geheel te smeden. En dat we daar meer resultaat uittrekken dan wanneer je er alleen zou zijn geweest. Dat is denk ik redelijk gelukt", zegt de EU-commissaris.

Hoekstra zegt dat de verantwoordelijkheid van landen die al een flinke klimaatontwikkeling hebben doorgemaakt, nog zwaarder gevoeld wordt. "Denk aan Noord-Amerika en landen in Europa. Maar dat ontslaat niemand van de verantwoordelijkheid om ook het zijne of hare bij te dragen. Dat is wat ik in die gesprekken met China en Saudi-Arabië wel articuleer."

Wopke Hoekstra (klimaatcommissaris): 'Richtpercentage 90% reductie in 2040 verstandig' (21 december 2023) - Sven op 1

2040

Over 6 jaar moeten Europese landen 55 procent minder CO2 uitstoten. In 2050 moet dat percentage nul zijn. Hoekstra noemt een richtlijn van 90 procent minder uitstoot in 2040 een 'verstandig ijkpunt'. Het meenemen van bedrijven en burgers wordt de grootste opgave in Europa en daarbuiten, zegt hij. "Zorg dat je echt doorgaat met deze ambitie, wat we ook de window of oppurtunity noemen, het moment om klimaatverandering te bestrijden sluit zich. Het moet echt in het hier en nu gebeuren."

Hoekstra wil verder niets kwijt over een nieuwe, volledige termijn na de Europese verkiezingen volgend jaar. "Ik vind het een enorm voorrecht en hartstikke leuk om te doen. Ik kijk verder nooit te ver vooruit met dit soort dingen."

Video niet beschikbaar

Luister Sven in je favoriete podcast-app

Wil je Sven op 1 iedere dag in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de Sven op 1 podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie