Politiek
WNL

CDA-prominent Onno Ruding: stikstof desnoods kabinetscrisis waard

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. CDA-prominent Onno Ruding: stikstof desnoods kabinetscrisis waard

Oud-minister van Financiën (CDA) Onno Ruding hoopt niet dat we terechtkomen in een kabinetscrisis, maar als het kabinet valt dan zal het stikstofbeleid volgens hem de boosdoener zijn.

Video niet beschikbaar

Dat zegt de CDA-prominent in het WNL-programma Sven Op 1. "Ik denk dat je er serieus over moet nadenken of de stikstofwet wat betreft 2030 moet worden ingetrokken." Volgens Ruding hebben "alle vier de partijen verloren. Dan zal ook D66 zich achter de oren moet krabben."

Het CDA is de grote verliezer deze verkiezingen. Gister bleek na een crisisberaad van die partij dat partijleider Hoekstra aanblijft. CDA-coryfee Ruding is tevreden met dat besluit. "Hoekstra heeft het niet makkelijk, maar ik zie geen alternatief. Het is waar dat het CDA de grootste klap heeft gekregen, maar andere partijen hebben ook meer verloren dan gedacht. De onvrede in de samenleving is veel groter dan alleen het stikstofbeleid."

Naast de onrust in Den Haag reageert de oud-minister van Financiën ook op de onrust binnen de bankenwereld. "Ik heb geen zorgen om banken in Nederland, maar het heeft wel zeker effect. Ik kan me voorstellen dat beleggers zeggen dat ze kritischer worden." Daarnaast is Ruding ook kritisch op de rol van de Europese Centrale Bank. "Het beleid heeft een nadelig effect gehad door de rente te lang laag houden."

Luister Sven in je favoriete podcast-app

Wil je Sven op 1 iedere dag in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de Sven op 1 podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie