Politiek
WNL

CDA: arresteer boeren op snelweg en pak trekkers af

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. CDA: arresteer boeren op snelweg en pak trekkers af

Boeren die demonstreren op de snelweg moeten ter plekke worden gearresteerd en hun trekkers moeten in beslag genomen worden. Dat zegt CDA-Tweede Kamerlid Derk Boswijk in Sven op 1. Hij roept demissionair minister Dilan Yeşilgöz (Justitie en Veiligheid) op in actie te komen.

Boswijk vindt het onbegrijpelijk dat "radicale boeren" hun gang kunnen gaan. Vandaag worden opnieuw grensovergangen tussen Nederland en België geblokkeerd. Maandagavond raakten twee personen gewond door een botsing op de A15, ter hoogte van het Gelderse Herwijnen. Vermoedelijk was rook van een vuur van boerenprotesten de oorzaak van het ongeluk.

De CDA'er kan geen begrip opbrengen voor de wegblokkades en andere boerenprotesten op (snel)wegen. "Als ik nu de demonstraties zie, denk ik dat we niet veel zijn opgeschoten. Ik vind dat de overheid hand in eigen boezem moet steken. Tegelijkertijd: dit helpt niet en brengt de oplossing alleen maar verder weg."

'Radicale club'

Demonstreren is een groot goed, vindt Boswijk. "Of je je nou zorgen maakt over het klimaat of over je bestaanszekerheid als boer; ik denk dat het goed is als je je zorgen laat horen. Alleen, je houdt je gewoon aan de wet. Wat we hier zien, met bijvoorbeeld het gooien van asbest, is een vorm van anarchie. Er raken nu ook mensen gewond doordat er files ontstaan. Daar is al meerdere keren voor gewaarschuwd."

Hij benadrukt dat de boerensector "voor het overgrote deel bestaat uit normale, hardwerkende mensen". De herrieschoppers vormen "een kleine radicale club", die niet wil luisteren. "Zij willen helemaal geen oplossing. Ze willen vooral relschoppen." Boswijk is duidelijk: "Ik vind dat we daar keihard tegen moeten optreden."

Luister deze uitzending terug als podcast - Sven op 1 - Sven op 1

'Het is tijd om te handhaven'

De christendemocraat wil minister Yeşilgöz bevragen tijdens het vragenuurtje dinsdagmiddag. "Ik wil vooral weten hoe het kan dat mensen die deze idioterie continue uithalen, iedere keer wegkomen en de volgende dag weer verschijnen. Ik zou zeggen: pak de mensen ter plekke op en vorder de trekkers. Je hebt niks te zoeken op de snelweg en al helemaal niet met asbest."

De acties gaan tegen de wet in, benadrukt Boswijk. "We zien nu gewoon dat het fout gaat, het is wachten tot het nog verder escaleert. Ik vind: er zijn waarschuwingen genoeg geweest, het is tijd om te handhaven."

Hij wil dat Yeşilgöz de politie een aanwijzing geeft om in te grijpen. Dat is overigens makkelijker gezegd dan gedaan, denkt Boswijk. "Wat het ingewikkeld maakt is dat je met grote machines te maken hebt, waar de politie al van heeft gezegd dat het haast onmogelijk is om ertegen op te treden."

Maar, herhaalt hij: "Ik zou op z'n minst willen dat mensen die zich nu nog wagen op de snelweg met een trekker, ondanks dat er meerdere keren is gezegd om het niet te doen, worden gearresteerd."

Luister Sven in je favoriete podcast-app

Wil je Sven op 1 iedere dag in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de Sven op 1 podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie