Politiek
BNNVARA

'Aangiftes nodig na dreigende taal Van Houwelingen (FVD)'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Aangiftes nodig na dreigende taal Van Houwelingen (FVD)'

Vloeken, tieren en inmiddels ook bedreigingen, het lijkt steeds normaler te worden in de Tweede Kamer. Tijd om daar paal en perk aan te stellen, vinden veel Kamerleden, fracties én de Kamervoorzitter. Maar gaat dat zo makkelijk? En kun je Kamerleden wel het recht ontnemen om te zeggen waar ze zin in hebben? In De Nieuws BV is Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma te gast om erover te praten.

Video niet beschikbaar

Tweede Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma (D66) zegt 'meerdere dagen aangifte te hebben moeten doen' na dreigende taal van FVD-collega Van Houwelingen. Die claimde dat Sjoerdsma verantwoordelijk zou zijn voor 'misdaden' vanwege het coronabeleid. En Van Houwelingen zei: "Uw tijd komt nog, want er komen tribunalen". Na tussenkomst van de Kamervoorzitter zei het FVD-Kamerlid dat zijn uitspraken niet als 'dreigement' bedoeld waren. Desalniettemin ontving Sjoerdsma daarna bedreigingen van buiten de Kamer.

Dieperliggende problemen

Het is de eerste keer dat Sjoerdsma zich publiekelijk uitlaat over het incident. Hij noemt het 'een treurig dieptepunt', maar vindt tegelijkertijd dat er sprake is van een 'dieperliggend probleem'. "Wat Forum laat zien is dat ze de huidige democratie en de huidige rechtsstaat, waarin zij géén gelijk krijgen, willen vervangen voor tribunalen die hun politieke meningen als de wet opleggen."

Wat Sjoerdsma betreft moet in het parlement bijna alles gezegd kunnen worden, maar er moet een grens worden trokken bij 'bedreigingen en intimidatie'. Ook omdat zulke woorden opvolging kunnen krijgen buiten het parlement door radicale aanhangers.

'Kijk of ledencijfers FVD kloppen'

Verder wijst Sjoerdsma erop dat FVD vaker lak lijkt te hebben aan democratisch vastgestelde regels. In 2020 bleek nog dat de jaarrekeningen van FVD al drie jaar op rij niet klopten. De ledentallen van de partij, waaraan subsidie is gekoppeld, konden niet goed worden geverifieerd.

Sjoerdsma hoopt daarom dat minister Bruins Slot van Binnenlandse Zaken goed onderzoekt of de ledentallen van Forum voor Democratie wel kloppen. De partij claimde onlangs 60.000 leden te hebben. Daarmee zou de partij afgelopen jaar met een kwart zijn gegroeid.

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, en Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie