Politiek
AVROTROS

Minister laat Baudet niets weten over aankoop Rembrandt: 5 vragen over het informeren van fractievoorzitters

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Minister laat Baudet niets weten over aankoop Rembrandt: 5 vragen over het informeren van fractievoorzitters

Een Rembrandt van 175 miljoen. Vandaag blijkt dat het kabinet vlak voor deze aankoop alle fractievoorzitters heeft geïnformeerd, behalve Thierry Baudet, fractievoorzitter van Forum voor Democratie. Volgens demissionair minister van Cultuur, Ingrid van Engelshoven, 'vanwege de manier waarop de partij politiek bedrijft'.

Mag dit en wat zegt het over de verhouding tussen de partij van Baudet en de rest van de Kamer? Daarom in Blok&Toine vijf vragen over het informeren van fractievoorzitters aan Frans Weisglas, oud-Kamervoorzitter en VVD-coryfee.

1. Is het gebruikelijk om de fractievoorzitters te informeren over dit soort beslissingen?

"Ja, bij dit soort beslissingen op een onverwacht moment en bij een relatief groot bedrag, het aankopen van een Rembrandt, is het best gebruikelijk om fractievoorzitters van tevoren te informeren of te polsen."

2. Kan Van Engelshoven dan eisen dat fractievoorzitters voorlopig hun mond even houden?

"Eisen is een groot woord, maar als ze duidelijk maakt dat het om vertrouwelijke en moeilijke onderhandelingen gaat, dan is het goed dat je die vertrouwelijkheid vraagt en dan is het ook correct om die geheimhouding te respecteren. Dus in de praktijk kan ze dat vragen.

Er wordt wel eens een geheimhoudingsplicht getekend, maar dat is eigenlijk niet nodig en dat zal in dit geval ook niet gevraagd zijn, omdat Kamerleden een eed hebben afgelegd dat ze vertrouwelijke informatie ook vertrouwelijk behandelen."

3. Alle fractievoorzitters zijn ingelicht, behalve die van Forum voor Democratie, Thierry Baudet. Vindt u dat kunnen?

"Als ik minister van Cultuur was geweest zou ik hetzelfde hebben gedaan. Forum voor Democratie heeft de afgelopen periode laten zien zeer onberekenbaar te zijn, ze spreken voortdurend hun algemene wantrouwen uit in alle andere partijen die zij de elite noemen.

Ik kan me voorstellen dat mevrouw van Engelshoven dacht: ja, als ik dat vertel, terwijl het gaat om vertrouwelijke onderhandelingen met de Franse eigenaren van dat schilderij, dan zegt mijn gevoel me dat Baudet dat misschien niet geheim zou kunnen houden. Dus ik heb er begrip voor."

4.Volgens Baudet zelf is dit een trucje om de partij weg te zetten, wat is uw kijk hierop?

"Het trucje is dat leden van FVD altijd in de underdogpositie kruipen, dingen omdraaien, zeggen dat het is om de partij in een kwaad daglicht te stellen. Hij hoeft niet formeel bezwaar te maken, want het gaat niet om een formele brief over de aankoop van de Rembrandt, maar om informeel polsen. Bij een formele brief aan de Kamer was het een ander verhaal geweest.

Dan zou het heel gek zijn geweest om één fractie van de 19 fracties over te slaan. Maar wanneer je als minister informeel polst dan mag je zelf weten bij wie je dat doet. Het gebeurt ook weleens dat je dat alleen bij de coalitiefracties doet. Staatsrechtelijk is er niks verkeerd gedaan door mevrouw van Engelshoven."

5. Wat zegt deze beslissing om Baudet niet in te lichten over de relatie tussen de Kamer en de fractievoorzitter van Forum?

"Het zegt heel veel, het zegt dat die verhouding verstoord is, als je kijkt naar wat er in de afgelopen tijd door Baudet en collega’s gezegd is over andere partijen en Kamerleden, dan kan je je voorstellen dat er wantrouwen bestaat aan de kant van het kabinet, andere partijen, en omgekeerd dat de verhouding van FVD door wat ze zelf zeggen tegen anderen ook heel slecht is.

Dat is een verstoorde verhouding door de manier waarop Forum voor Democratie die zichzelf buiten de gewone politiek plaatst, die niet mee wil doen aan regels die je overal moet hebben om te kunnen werken met elkaar. Hij onttrekt zich daaraan, en dan onttrekken anderen zich ook aan hem."

Blok&Toine

Mischa Blok en Toine van Peperstraten zoomen in op wat het nieuws voor jou betekent en zijn daarbij ook geïnteresseerd in jouw ervaringen. Maandag tot en met donderdag van 14.00 tot 16.00 uur.

Ster advertentie
Ster advertentie